Nagyvilág

Több tízezer prostituáltat várnak a foci vb-re

A német futball-világbajnokság ideje alatt szigorúbb vízumszabályokra számíthatnak a harmadik országok állampolgárai, mivel tömegesen érkeznek majd prostituáltak az országba.

A nyári labdarúgó világbajnokságra becslések szerint több tízezer lányt és asszonyt hurcolnak majd erőszakkal, vagy csábítanak hamis ígéretekkel Németországba, hogy ott prostitúcióra kényszerítsék őket. Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos szerdán közölte, hogy áprilisban azt fogja javasolni a tagállamoknak: vezessenek be vízumkényszert azon országok utazóival szemben, akiktől ezt ma még nem követelik meg.

A biztos kiemelte, hogy nem kíván listát bemutatni, és így pellengérre állítani az esetlegesen érintett országokat, ám – mint mondotta – „Európa keleti dimenziójában, a prostitúciónak van egy eredetrégiója”. Egy EU-tisztviselő a Reutersnak nyilatkozva nem zárta ki, hogy a csatlakozásra váró Romániát és Bulgáriát is érintheti egy effajta intézkedés. Az uniós forrás szerint Frattini listáján előkelő helyen szerepel Brazília is.

Frattini abból az alkalomból beszélt minderről, hogy szerdán, a nemzetközi nőnap apropóján az EP – a közelgő futball-világbajnokságra való tekintettel – fokozott fellépést sürgetett a kényszerített prostitúcióval szemben. A bel- és igazságügyi biztos ezzel összefüggésben zéró toleranciát hirdetett. Frattini egyébként már levelet küldött a schengeni térség országainak, melyben szigorúbb határ- és útlevél-ellenőrzést szorgalmazott. Az intézkedés érintheti a tíz új tagországot is, melyek jelenleg még nem tagjai Schengennek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik