Nagyvilág

Brüsszel megbüntetné Lengyelországot

Miután hivatalos levélben követelt magyarázatot a francia és a spanyol hatóságoktól két energiavállalat fúziójának akadályozása ügyében, az Európai Bizottság szerdán hivatalos eljárást indított Lengyelország ellen is, amiért blokkol egy bankegyesülést.

A bizottság szerdán mindjárt két hivatalos eljárást is indított Varsó ellen, amiért a kormány megpróbálja megakadályozni, hogy az olasz Unicredit a német HVB-n keresztül megvegye a lengyel BPH bankot. Az egyik eljárás szerint Lengyelország megsértette a tőke szabad áramlására vonatkozó alapelvet, ami kimondja, hogy nem lehet az államközi befektetések útjába semmilyen akadályt gördíteni. A másik eljárás arra vonatkozik, hogy a kormány megsértette az Európai Bizottság előjogait: az uniós szabályok szerint az államközi fúziók elbírálásában egyedül Brüsszel jogosult dönteni, az Unicredit–HVB fúziót pedig a bizottság már 2005-ben jóváhagyta.

A lengyelek azzal érvelnek, hogy egy 1999-ben született privatizációs megállapodásban az Unicredit kötelezte magát, hogy tíz évig nem szerez leányvállalatot, nem fektet be és nem nyit irodát Lengyelországban, a lengyelek szerint a tisztességes verseny garantálása okán. A bizottság ezt az érvet nem fogadja el, egyrészt mert a lengyel hatóságoknak egyoldalúan nincs joguk elbírálni, hogy ilyen – határon átnyúló – esetekben mi a versenyellenes és mi nem, másrészt az egyoldalú akadályozás, akármilyen állami törvény vagy megállapodás is szól róla, egyértelműen sérti az EK-szerződés 56. cikkét a tőkebefektetés szabadságáról és a 43. cikket a vállalati letelepedés szabadságáról. Az eljárás megindítását megelőzően egyébként már volt két levélváltás is a bizottság és a lengyel kormány közt, aminek a végeredménye az lett, hogy Varsó fellebbezett a bizottság tavalyi, a fúziót jóváhagyó döntése ellen az Európai Bíróságon.

Ez már a harmadik támadás, amit az Európai Bizottság pár napon belül indít protekcionista intézkedéseket hozó tagállamok ellen az egységes piac védelmében. Párizs nemrég megpróbálta megakadályozni, hogy egy olasz vállalat megvegye a Suez energiatársaságot, a spanyolok pedig saját szolgáltatójukat próbálták illegálisan megvédeni a német E.On energiaszolgáltatótól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik