Nagyvilág

Észak-Korea nem tárgyal atomprogramjáról

Észak-Korea nem tér vissza az atomprogramjáról folytatott hathatalmi tárgyalásokhoz, amíg az Egyesült Államok nem oldja fel az észak-koreai vállalatok ellen bevezetett szankciókat – közölte egy magas rangú észak-koreai diplomata.

Álláspontunk változatlan: Észak-Korea nem térhet vissza a tárgyalásokhoz az Egyesült Államok gyakorolta, folytatódó nyomás közepette – közölte a Kyodo és a Yonhap hírügynökség szerdai jelentése szerint Ri Gun Mo, az észak-koreai külügyminiszter amerikai ügyek hivatalának főigazgatója, aki küldöttség élén New Yorkban folytatott tárgyalásokat kedden amerikai illetékesekkel.

A megbeszéléseken az amerikai fél hangsúlyozta, hogy a Phenjan számláit vezető makaói bank ellen hozott intézkedés „az Egyesült Államok pénzügyi rendszerének a visszaélésekkel szembeni védelmét” szolgálja, nem pedig Észak-Korea elleni szankció. Tavaly szeptemberben az Egyesült Államok feketelistára vette a Banco Delta Asia pénzintézetet és több észak-koreai céget, amelyeket illegális tevékenységgel – pénzhamisítással, pénzmosással és fegyverkereskedelem finanszírozásával – gyanúsít. Észak-Korea tagadja a vádakat, és november óta nem hajlandó folytatni a két Korea, Kína, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország részvételével az atomprogramjáról megkezdett tárgyalásokat. Az utolsó tárgyalási fordulót tavaly novemberben tartották Pekingben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik