Nagyvilág

Sikeres volt a magyar V4-elnökség

Aktívnak és több konkrét ügyben is eredményesnek értékelte a visegrádi együttműködés (V4) hamarosan befejeződő magyar elnökségének tevékenységét a részes négy ország külügyi vezetője.

Somogyi Ferenc magyar, Eduard Kukan szlovák, Cyril Svoboda cseh külügyminiszter és Witold Waszczykowski lengyel helyettes külügyi államtitkár értékelése szerint az EU-költségvetés elérése, a Nyugat-Balkán országai és Ukrajna európai perspektíváinak előmozdítása terén különösen sikeres volt a V4 az elmúlt időszakban, és a jövőbeni európai energiabiztonság érdekében is elkezdődött a visegrádiak közös gondolkodása. „A nemzetközi közvélemény is hatékony és eredményes együttműködési formának tekinti a V4-et” – közölte Somogyi Ferenc. Emlékeztetett arra, hogy a 2007-2013 közötti uniós büdzsé ügyében tavaly Barroso bizottsági elnök, majd a decemberi EU-csúcs előtt Tony Blair, a soros EU-elnökséget betöltő brit miniszterelnök is konzultált Budapesten a visegrádi kormányfőkkel, és „a költségvetési tervezet jelentős mértékben tükrözte a V4 elvárásait”.

A V4 manapság jó márkának számít Európában – fogalmazott Eduard Kukan szlovák és Cyril Svoboda cseh külügyminiszter is. Kukan ígéretet tett arra, hogy a V4 aktivitása a nyártól induló szlovák elnökség alatt is megmarad. Kukan elmondta: Szlovákia az ENSZ BT nem állandó tagjaként a világszervezetben is képviseli a V4 érdekeit, és a négy ország ENSZ-nagykövetei rendszeres egyeztetést folytatnak. A szlovák külügyek irányítója felvetette, hogy a négy ország koordinálja az iskolai szüneteket, szerinte ugyanis a diákcserék is hozzájárulhatnak a visegrádi tudat kialakulásához. Svoboda reményét fejezte ki, hogy a küszöbön álló választások Ukrajnában és Fehéroroszországban is esélyt adnak a demokratikus jövőnek, bár – tette hozzá – Fehéroroszország esetében ez rendkívül nehéznek látszik.

Az egyaránt beteg lengyel külügyminisztert és külügyi államtitkárt a találkozón helyettesítő Witold Waszczykowski helyettes államtitkár arról beszélt, a V4-nek szorosan együtt kell működnie abban, hogy Európa kilábaljon az energiabiztonságot veszélyeztető helyzetből, tekintettel az elmúlt időszakban érzékelt bizonytalanságokra a gázszállítások terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik