Nagyvilág

Meghosszabbították a Patriot törvényt

Az amerikai kongresszus kedden meghosszabbította a hatóságokat a terrorizmus elleni harchoz kibővített jogkörökkel felruházó Patriot törvényt. A szenátus már a múlt héten meghozta jóváhagyó döntését.

A két ház döntése George Bush amerikai elnök sikerét jelenti. A Patriot törvényt a kongresszus a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után fogadta el, 16 legfontosabb rendelkezésének a hatályát azonban négy évre korlátozta. A törvényhozás az utóbbi hónapokban ezeknek a rendelkezéseknek a hatályát ideiglenes jelleggel kétszer is meghosszabbította, így biztosítva időt a hosszabb távra szóló megegyezésnek.

A szenátus végül a múlt héten 89-10, a képviselőház pedig kedden 280 szavazattal 138 ellenében jóváhagyta a kompromisszumos változatot. Az így meghosszabbított törvény 16 ideiglenes előírásából 14-et véglegesítettek, kettőt pedig négy év múlva újra felülvizsgálnak. Az elfogadott változat ellen szavazó demokrata párti törvényhozók nem tartották elegendőnek a törvénybe épített biztosítékokat az esetleges jogsértések ellen. Dennis Kucinich ohiói demokrata képviselő szerint a kompromisszumos változat módosításai csak kozmetikai jellegűek. Jogvédő szervezetek évek óta élesen bírálják a törvényt, mivel az állampolgári szabadságjogok szükségtelen csorbítását látják benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik