Külföld

Irán nem hajlandó kompromisszumra

admin
admin

2006. 03. 08. 12:06

Az iráni elnök Lurisztán tartományban, egy televíziós beszélgetésben szólva kijelentette: akik meg akarják sérteni az iráni nép jogait, hamar meg fogják bánni tettüket.

Uniós állásfoglalás

Iránnak rövid időn belül fel kell hagynia minden nukleáris kutatásával, különben az ENSZ Biztonsági Tanácsa gyakorol majd rá nyomást, hogy ezt megtegye – tartalmazza az az állásfoglalás, amelyet az Európai Unió készített elő a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatótanácsának szerdai vitájára.

Mahmúd Ahmadinezsád nyilvánvaló módon a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának az iráni atomprogramról folyó bécsi tanácskozására utalt. Irán nem fog engedni a politikai nyomásnak és zsarolásnak, nem hajlandó semmilyen kompromisszumra, és nem hagyja magát letéríteni útjáról – jelentette ki az iráni elnök. A NAÜ kormányzótanácsa a testület főigazgatójának, Mohammed el-Baradeinek Iránt bíráló jelentését vitatja meg, és a lehetséges következményekről tárgyal szerdán.

Hárman, majd öten, végül tizenöten gyűlnek össze, de semmi se fog változni – utalt az iráni elnök az Európai Unió trojkájára (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország), az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjára és a teljes testületre, amely várhatólag rövidesen az Irán ellen foganatosítandó esetleges büntető intézkedésekről fog tárgyalni.

Az Egyesült Államok és az EU azt követeli Teherántól, hogy mondjon le az urándúsításról. Ellenségeink eddig azért voltak erősek, mert mi gyengék voltunk, de az iráni népnek tudnia kell, hogy a Nyugat engedni fog követelésünknek, ha állhatatosak és elszántak maradunk – mondta Ahmadinezsád.

Irán kitart a saját területén végzett kismértékű urándúsítás folytatása mellett, mely állítása szerint kutatási célokból, az energiahasznosítás érdekében történik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.