Nagyvilág

Tovább költhetik kisebb fizetésüket a nők az EU-ban

Magyarországon átlagosan 11 százalék az eltérés a nők és a férfiak fizetése között, ugyanakkor a születéskor várható élettartam a nőknél 77,2 év, szemben a férfiúi 68,2 évvel – áll az Európai Bizottság friss felmérésében.

Az Európai Unió végrehajtó szerve a szerdai nőnap alkalmából tette közzé a huszonöt országot összehasonlító adatokat a Eurostat statisztikai hivatal útján. Ezekből kiderül például, hogy uniós átlagban – 2004-es adatok szerint – a nők születéskor 81,2 éves, míg a férfiak 75,1 éves élettartamra számíthatnak. Spanyolországban és Franciaországban a nők átlagos várható kora 83,8 év, míg a férfiaké Lettországban csupán 65,9.

A 65 évesnél idősebbek közt Lettországban közel 68 százalék a nők aránya, míg Cipruson és Görögországban csupán 55,3 (Magyarországon 63,2). Uniós szinten a felsőoktatásban részt vevők 54,6 százaléka nő; Magyarországon az átlagot meghaladó mértékben, 56,7 százalékban kapnak helyet a gyengébb nem képviselői az egyetemeken és főiskolákon, míg legalább a középfokú oktatási szintet – tavalyi statisztika szerint – a nők 85,4, míg a férfiak 81,3 százaléka fejezi be. A hölgyek körében ugyanakkor nagyobb a munkanélküliség: uniós szinten 9,6 a női és 7,6 a férfi-munkanélküliség, ezen belül Magyarországon 7,5, illetve 7 százalék az arány. Szlovákia után Magyarországon a legkevésbé jellemző a nők részmunkaidős foglalkoztatása, csupán 6,1 százaléknyi – eközben Németországban a hölgyek 44,3 százaléka már így dolgozik.

Uniós átlagban a magasabb beosztásúak 32,1 százaléka nő, a magyar adat ennél kedvezőbb: 34,3 százalék. A nemek közti jövedelemkülönbség uniós átlagban 15 százalék, de például Portugáliában csak 5, míg Cipruson 25 százalék. A statisztikából az is kiderül, hogy egy átlagos nő Magyarországon 7 és fél órát tölt munkával (a hétvégét is beleszámolva), míg a férfiak 6 óra 26 percet. Svédországban azonban például mindkét nem képviselői napi átlagban 6 óra 54 percet dolgoznak munkahelyükön vagy házimunka keretében. Magyarországon a nők házimunkával töltött idejének 29 százalékát a főzés, 16 százalékát a takarítás, 12 százalékát a gyermekgondozás teszi ki. A magyar férfiak otthoni munkájuk 20 százalékát kertészkedéssel, 18 százalékát karbantartással töltik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik