Nagyvilág

Öngyilkos lett a háborús bűnös Milan Babic

Öngyilkos lett börtöncellájában Milan Babic egykori horvátországi szerb vezető, akit tavaly 13 év börtönbüntetésre ítélt a hágai Nemzetköz Törvényszék – áll az ENSZ hétfői jelentésében.

Milan Babic egykori horvátországi szerb vezető vasárnap este vetett véget önkezével életének – áll az ENSZ által kiadott közleményben.

Milan Babic a Horvátországtól való elszakadását 1991-ben kinyilvánító egykori Krajinai Szerb Köztársaságnak (RSK) volt az elnöke, miniszterelnöke és külügyminisztere. A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2004 júniusában tizenhárom évi szabadságvesztésre ítélte emberiség elleni bűntettei miatt – írja a BBC.

Bűnösnek találták etnikai tisztogatásban, amelynek a célja horvátok és más nem szerb lakosok elűzése volt a Horvátország területének körülbelül egyharmadát kitevő Krajinából.

A volt krajinai szerb vezető tíz nappal ezelőtt fejezte be a tanúskodást Milan Martic, az RSK egykori elnöke ellen Hágában. Azzal vádolta őt, hogy Slobodan Milosevic volt szerbiai elnök és Jovica Stanisic titkosszolgálati vezető utasítására üldözte a nem szerb lakosságot Krajina területén, hogy Szerbiához csatolják e vidéket.

Milan Babic tanúskodott az NT előtt Milosevic és Momcilo Krajisnik volt boszniai szerb vezető ellen is, illetve vállalta, hogy az ügyészség tanújaként megjelenik Jovica Stanisic volt szerbiai titkosszolgálati főnök és helyettese, Franko Simatovic perében, illetve Vojislav Seselj szerb radikális pártvezér hágai perében is.

Ez már a második alkalom, hogy egy fogva tartott öngyilkosságot követ el hágai börtönében. 1998-ban Slavko Dokmanovic szerb vezető szintén a cellájában vetett véget életének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik