Nagyvilág

Teljesen kivonják Irakból a brit és amerikai erőket

Egy éven belül az összes brit és amerikai katonát kivonják Irakból - írta a Sunday Telegraph. Washington azonnal cáfolt.

A legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap név nélkül idézett katonai forrásai szerint a tervezett csapatkivonás hátterében az áll, hogy mind Londonban, mind Washingtonban most már elfogadják: az Irakban állomásozó nemzetközi koalíció a fő akadálya a békének.

A Sunday Telegraph szerint a brit és az amerikai hadsereg – amely a 153 ezer fős iraki hadikoalícióban összesen 138 ezer katonával van jelen – azt remélte, hogy már az idén meg lehet kezdeni a csapatkivonást, de ezt megakadályozta a romló biztonsági helyzet, valamint az, hogy a síita és a szunnita vezetők nem voltak képesek nemzeti egységkormányt alakítani.

A lap szerint a 24 ország alkotta koalíciós erők már a következő néhány hónapban jelentősen csökkentik jelenlétüket a terepen, támaszpontjaikra vonulnak vissza, és csak szükséghelyzet esetén indulnak bevetésre.

A Sunday Telegraph értesülése szerint az iraki háború az amerikai adófizetőknek eddig 150 milliárd dollárjába került, az amerikai hadsereg több mint 18 ezer katonája sérült meg, és közülük 2297-en meghaltak.

A brit katonai szerepvállalás becslések szerint 3 milliárd fontba került, és 103 brit katona halt meg az iraki hadműveletekben. A biztonság fenntartásának napi feladatát az iraki védelmi erők veszik át, amelyek állományában most már 232 ezer rendőr és katona szolgál – áll a Sunday Telegraph cikkében.

A lap egyik magas rangú védelmi minisztériumi forrása szerint elsősorban Nagy-Britannia szorgalmazza a tervet, és a végrehajtás legkedvezőbb idejeként a jövő év kora tavaszát jelölték ki.

Az amerikaiak máris cáfolták a The Sunday Telegraph értesüléseit, miszerint a brit és az amerikai katonák még az idén elhagynák Irakot. A hírek szerint még nincs menetrendje Irak elhagyásának, arra akkor kerül majd sor, ha az iraki erők képesek lesznek szavatolni a biztonságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik