Külföld

Havazás bénítja Európát

admin
admin

2006. 03. 05. 21:35

Több halálos áldozatot követelt, az Alpokban jelentősen megnövelte a lavinaveszélyt, és megbénította a közlekedést a hétvégén hullott rekord mennyiségű hó Dél-Németországban, Kelet-Franciaországban, Ausztriában és Svájcban.

München elsüllyedt a hóban: vasárnapra a metró kivételével leállt a tömegközlekedés a dél-németországi városban, két építmény, egy teniszcsarnok és egy autók tárolására szolgáló faépítmény teteje beszakadt a hó súlya alatt, de senki sem sérült meg – jelentette S. Kovács Ferenc, az MTI berlini tudósítója.


A bajor tartományi fővárosban 24 óra alatt fél méter hó esett. A metró járt, úgy-ahogy működött a repülőtér is, ám az állatkert közel száz éves fennállása óta először egész nap zárva maradt, mert nem voltak képesek eltakarítani a havat az utakról. A vonatközlekedést is megbénította a márciusi tél, a német vasút Münchentől délre leállította szerelvényeit.


Az E.ON Bayern szolgáltató tízezer fogyasztója vasárnapra virradó éjszaka és reggel nem jutott áramhoz, mert a villamosvezetékek is megrongálódtak.


Az ítéletidő ellenére a hétvégén ezrek indultak útnak síelni, ám idejük nagy részét dugókban voltak kénytelen eltölteni. A tartomány autópályáin időnként száz kilométer hosszan torlódtak az autók. Nem volt jobb a helyzet a szomszédos Baden-Württemberg déli részén. A síkos utakon péntek reggel óta több mint 600 baleset történt, négyen meghaltak, több mint százan megsebesültek.


Franciaország


A folyamatos havazás jelentős közlekedési fennakadásokat okozott vasárnap a francia Alpok környékén is, ahol a szakértők lavinaveszélyre figyelmeztették a téli sportok szerelmeseit. A kelet-franciaországi közutakon a péntek óta tartó folyamatos havazás nehezíti a közlekedést, s szombat este szinte lehetetlen volt gépkocsival megközelíteni illetve elhagyni a sípályákat. Az A36-os jelzésű autópályán Belfort és Besancon között vasárnapra virradó éjszaka ötszáz jármű torlódott össze. Belfort-ban 60 centiméter, Besanconban pedig 30 centiméter hó esett az éjszaka folyamán – írta Venczel Katalin, az MTI párizsi tudósítója.


A Párizsból Lyon felé tartó A6-os autópályát észak-déli irányban Nitry közelében vasárnap délelőtt lezárták, mert összesen 35 jármű, köztük néhány kamion csúszott egymásba. Az útinformációs központok a síelni indulóknak azt ajánlják, hogy Chambéry és Grenoble előtt álljanak meg, mert több helyen a lavinaveszély miatt le kellett zárni a pályák felé vezető utakat. Az Alpokban a maximális ötös fokozatú lavinakészültség lépett életbe. Dél-Franciaország öt megyéjében az óránként 130 kilométeres sebességű szél miatt rendeltek el riadókészültséget.


Ausztria


Közlekedési káoszt okozott a havazás vasárnap Karintiában, ahol egyes helyeken néhány óra alatt a fél méteres vastagságot is elérte a frissen hullott hó, és 5-ös fokozatúra növelték a lavinaveszélyt. A dél-ausztriai tartományban több mint 12 ezer háztartás maradt hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül, mert sok helyen a hó súlyától letörött ágak és kitört fák elszakították a távvezetékeket – jelentette Keller Tivadar, az MTI bécsi tudósítója. Karintia hegyvidéki útjain az utóbbi két napban csak hólánccal lehetett közlekedni, vasárnap azonban már az autópálya-forgalomban is komoly fennakadásokat okozott a hóesés, valamint az úttesten keresztbe fordult kamionok sokasága.


Délután már le kellett zárni a Villach és az olasz határ közötti autópálya-szakaszt, ahogyan a Szlovénia felé vezető autópályát is, ám ez utóbbit estére ismét megnyitották a forgalom előtt. A lavinaveszély miatt minden más átkelőt lezártak Ausztriában Szlovénia felé. A hatalmas hó miatt szünetelt a vasúti közlekedés Villach és Klagenfurt, valamint Villach és Spittal között, ahol a sínekre számos helyen kidőlt fák is zuhantak.


Svájc


Rekordmennyiségű hó hullott vasárnapra virradóra Svájcban: a Zürich közelében emelkedő Zürichbergre 24 óra leforgása alatt 54 centiméteres új hó esett, amire 1931 óta nem volt példa. St. Gallenből 60 centiméteres, Baselből félméteres friss hótakarót jelentettek. A vastag hóréteg alatt számos háztető beszakadt, járhatatlanná vált a két legfontosabb autóút, az alpesi országot kelet-nyugat irányban átszelő A1, és az észak-déli irányú A2 jelzésű főút.


A sűrű hóesésben óriási torlódások alakultak ki, mintegy 130 autós a főútvonalakhoz közeli atombunkerekben töltötte az éjszakát. Több mint száz további autóúton bénult meg a forgalom, sokat kidőlt fák vagy a hó súlya alatt letört faágak torlaszoltak el. A sűrű hóesés miatt a svájci Alpokban is megnövekedett a lavinaveszély.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.