Nagyvilág

Szaddám-per: az utolsó tanúk

Szaddám Huszein volt iraki elnök szerdai büntetőperében az utolsó hét tanút hallgatta meg a bíróság. A volt iraki diktátor elismerte, hogy elrendelte azok földjeinek elpusztítását, akiket bűnösnek találtak az ellene megkísérelt gyilkosságban.

A tizennegedik tárgyalási nappal folytatódott Szaddám Huszein és nyolc társának pere. A tárgyaláson, amelyen a vád szólítja utolsó hét tanúját, megjelent az összes vádlott és Halíl ad-Dulaimi vezető védő kivételével valamennyi ügyvéd. A korábbi tárgyalásokkal ellentétben ezúttal heves összeszólalkozások nélkül zajlott a tárgyalás, melyet március12-éig elnapoltak.  Az ügyészség szerdai utolsó tanúi Szaadún Sakír, aki a merényletkísérlet idején Szaddám Huszein belügyminisztere volt, valamint hat dudzsaíli lakos. Az októberben kezdődött perben eddig 26 tanút hallgattak meg.


Irak egykori diktátora és hét vádlott-társa ellen az a vád, hogy a 80-as évek elején az iraki diktátor ellen megkísérelt merénylet megtorlásaként csaknem 150 embert hurcoltak el és öltek meg a támadás helyszínének, Dudzsaíl városának lakói közül. A vád igyekszik bebizonyítani, hogy a kínzásokat és kivégzéseket a rezsim vezetői rendelték el.


Szaddám Huszein a tárgyalás során elismerte, hogy elrendelte azok földjeinek elpusztítását, akiket bűnösnek találtak az ellene 1982-ben megkísérelt gyilkosságban. “Én írtam alá a rendeletet – mondta. Én Szaddám Huszein vagyok. Akkoriban az én kezemben volt az irányítás, és nem szokásom másra hárítani a felelősséget –mondta.


Kegyelemt adott két embernek


Dzsaafar el-Muszávi ügyész a tárgyaláson bemutatott egy levelet, amelyben Szaddám Huszein kegyelmet ad a merényletben való részvételért halálra ítélt 148 dudzsaíli közül kettőnek.


A levélben említett két személy egy akkor 63 éves és egy 50 éves családfő, akik közül az idősebbnek három fiát kivégezték a merényletben való érintettsége miatt, egy negyediket pedig még az akció napján megöltek. A fiatalabb halálraítéltnek az egyik fiát szintén kivégezték a dudzsaíli merénylet után, egy másik fia pedig eltűnt.


Kérjük önt, emberbaráti gesztusként kegyelmezzen meg nekik, mivel e két ember már öreg, ráadásul több gyermeküket is kivégezték – írta a Muhábarát tisztségviselője. 1987. április 19-én kelt válaszlevelében Szaddám Huszein azt írta, kegyelmet ad mindkét embernek, “hiszen, ha a sors megkegyelmezett nekik, én sem leszek szigorúbb”.


A tárgyalást két hetes szünet után kedden kezdték újra, ugyanis a 68 éves volt iraki diktátor éhségsztrájkba kezdett a bíróság állítólagos csalásai miatt, de egészségügyi okok miatt a hétvégén befejezte a sztrájkot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik