Nagyvilág

Mélyponton Bush népszerűsége

Tovább süllyedt George Bush amerikai elnök népszerűségi mutatója a folytatódó iraki erőszak, valamint a belpolitikában rázúduló, legutóbb egy arab cég amerikai kikötő vásárlási ügyletét ostorozó bírálatok miatt egy felmérés szerint.

A CBS televízió felmérése szerint Bush elnök népszerűsége 34 százalékkal újabb, minden korábbit meghaladó mélypontra süllyedt. Megítélése alig jobb, mint Richard Nixon elnöké volt a Watergate-botrány idején, hat hónappal a lemondása előtt, és egyes kommentárok azt kérdezik, vajon hátralevő idejét a Fehér Házban “béna kacsaként” tölti-e ki. A múlt héten végzett felmérés szerint az amerikai felnőtt lakosság 59 százaléka elégedetlen az elnök teljesítményével. A 34 százalékos népszerűségi mutatója 8 százalékponttal alacsonyabb a januárinál. Az iraki helyzetet a megkérdezettek 32 százaléka szerint kezeli jól az elnök, míg ez az arány januárban 37 százalék volt.

Bush elnököt támadások sorozata érte az utóbbi időben, az iraki helyzeten kívül keményen bírálták a Katrina hurrikán pusztítására adott késedelmes hatósági válasz miatt, legutóbb pedig Dubai Port World egyesült arab emirátusokbeli cég kikötővásárlásának az ügyéért, amelyet a kongresszus demokrata és republikánus párti honatyái egyaránt bíráltak terrorizmus veszélyével kapcsolatos kockázatok miatt.

A másodjára is újraválasztott amerikai elnökök közül a legutóbbi négy közül háromnak volt sokkal jobb a népszerűségi mutatója megbízatása hatodik évének februárjában: Dwight Eisenhower (64 százalék), Ronald Reagan (63,5 százalék), Bill Clinton (57 százalék), Richard Nixon (27,5 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik