Nagyvilág

Fokozódó terrorhullám Irakban

Huszonhat halálos áldozata és hatvannyolc sebesültje van három autós robbantásnak, amelyeket egy órán belül követtek el szerda délelőtt Bagdadban – közölte a rendőrség.

Egy parkoló gépkocsiba rejtett pokolgép Bagdad délkeleti részén, a zömmel síiták lakta el-Dzsadída kerületben lépett működésbe egy zsúfolt piacon, helyi idő szerint röviddel dél előtt. A robbanás 23 embert megölt, 58-an pedig megsebesültek. Egy órával korábban az iraki főváros központjában robbant pokolgép egy rendőrjárőr közelében, melyben három ember meghalt, tízen megsebesültek – írja a BBC.

A harmadik merényletnek nem voltak halottjai vagy sebesültjei, csak a környező üzletekben és házakban keletkeztek károk annak köszönhetően, hogy lakossági bejelentés érkezett egy gyanús járműről. Ennek nyomán a rendőrség megkezdte a körzet kiürítését, s eközben lépett működésbe a robbanószerkezet.

Polgárháborútól tartanak

A szamarrai síita szentély múlt szerdai megtámadása a háború utáni Irak legnagyobb terrorhullámát váltotta ki, amelyben a bagdadi kormány összesítése szerint 379 embert gyilkoltak meg.

A szamarrai merénylet után az indulatok megfékezésére a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, de már kedden újra kezdetüket vették a robbantások, melyekben mintegy hatvan ember vesztette életét. Az amerikai katonai hírszerzés vezetője szerint, ha tovább folytatódik a merényletsorozat, annak súlyos következményei lesznek az ország számára.

George Bush az ABC televíziónak adott hosszú interjújában a bagdadi merényletekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy „nem vevő arra a felvetésére, hogy polgárháború lesz Irakban”. Az iraki felekezetek vezetői világosan látják, hogy nemzeti egységre van szükség az országban, és ebben az Egyesült Államok is támogatja őket – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik