Nagyvilág

Bush: váratlan vizit Afganisztánba

Váratlan afganisztáni látogatásra érkezett szerdán George Bush amerikai elnök, mielőtt még aznap továbbutazik háromnapos indiai, majd pakisztáni vizitjére.

Bush dél-ázsiai körútjának első állomásaként Afganisztánba látogatott, ahol először jár. A négyórás megállóval az a célja, hogy kifejezze az Egyesült Államok támogatását a kabuli kormánynak, amely a tálib rezsim 2001-es megdöntése óta még mindig súlyos harcokat vív a lázadókkal és az al-Kaida terrorhálózat tagjaival.

A látogatás során az elnök valószínűleg találkozik Hamid Karzai afgán elnökkel, aki Washington szövetségese. Afganisztánban több mint 130 katona vesztette életét a tálib rezsim 2001-es megdöntése során, de az országban azóta is mintegy húszezres amerikai egység állomásozik – írja a BBC.

Cél: a nukleáris együttműködés

Bush dél-ázsiai körútjának fő állomása a világ legnépesebb demokratikus országa, India, ahol az amerikai elnök először tesz látogatást. Célja, hogy stratégiai partnerséggé fejlessze az Egyesült Államok és India új keletű barátságát.

Mindkét fél reméli, hogy Bush háromnapos tartózkodása alatt megköti Manmohan Szingh kormányfővel a két ország tervezett polgári célú nukleáris együttműködési megállapodását. Erről már tavaly, Szingh júliusi washingtoni látogatásán megállapodtak, de közben nézeteltérések merültek föl azzal kapcsolatban, hogy India hány atomreaktorát nyilvánítsa katonainak, és hányat polgárinak, ahová nemzetközi megfigyelőket is beengednének.

Heves tiltakozás

Az amerikai elnök látogatása heves tiltakozást váltott ki az indiai fővárosban, ahol mintegy húszezren tüntettek. A nagy szónoki emelvényen szorongó és szót követelő mintegy kétszáz muzulmán vezető között Radzs Babbar hindu politikus és színművész is ott volt, aki kijelentette, hogy az indiai lakosok, hinduk és muzulmánok egyaránt azért gyűltek itt össze, hogy kimutassák haragjukat. „Egyetlen üzenetünk van: gyilkos Bush, menj haza!” – mondta.


Az amerikai elnök továbbra is népszerűbb Indiában, mint sok más országban, mégis sok indiai tiltakozik politikája, különösen Irak és Afganisztán amerikai megszállása ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik