Külföld

Bush az atomenergiáról tárgyal Indiában

admin
admin

2006. 03. 01. 17:38

George Bush amerikai elnök első dél-ázsiai körútja keretében szerdán Indiába érkezett, ahol elsősorban az atomenergia békés célú felhasználásáról és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról tárgyal majd.

Bush váratlan afganisztáni villámlátogatása után érkezett meg Újdelhibe felesége, Laura Bush és Condoleezza Rice külügyminiszter kíséretében. Az amerikai elnök indiai látogatása a két állam között az utóbbi időben tapasztalt közeledés csúcspontjának tekinthető, még ha Újdelhiben legkevesebb 50 ezer indiai muzulmán tüntetett is szerdán látogatása ellen és hasonló demonstrációra készülnek csütörtökön a kommunisták is.

Washington a világ legnagyobb demokráciáját Kína ázsiai ellensúlyának, valamint nem elhanyagolható hatalmas piacnak tekinti, míg szakértők szerint Újdelhi számára az Egyesült Államok a nemzetközi színtéren való elismerésének a kulcsa.

Nukleráis együttműködésre törekszenek

A látogatás hivatalos része csütörtökön kezdődik, egyik fő pontja a békés célú atomenergia-felhasználás területén történő együttműködésről kötendő megállapodás lenne, amelynek az aláírása egyelőre bizonytalan. A 2005-ben kidolgozott tervezet előirányozza, hogy India válassza szét a békés célú, illetve katonai atomlétesítményeit és helyezze azokat nemzetközi ellenőrzés alá.

Cserébe Bush elnök vállalta, hogy támogatja a békés célú nukleáris együttműködés újrakezdését és ráveszi erre a nukleáris berendezéseket szállító országok csoportját is. A megállapodás értelmében, amennyiben az amerikai kongresszus is jóváhagyja, India fűtőanyagot és berendezéseket vásárolhatna békés célú atomlétesítményei számára az Egyesült Államoktól és más országoktól.

India, amely 1998 óta rendelkezik atomfegyverrel, nem írta alá az atomsorompó-egyezményt, így nem működhet együtt a nukleáris berendezéseket szállító országokkal. Amerikai törvény tiltja azt is, hogy amerikai cégek bármilyen nukleáris technológiát szállítsanak az atomsorompó-egyezményhez nem csatlakozott országoknak.

Bush, aki tárgyalásai során amerikai és indiai üzletemberekkel is találkozik, a dél-indiai Haiderábádba, az indiai gépgyártás fellegvárába is ellátogat pénteken. Szombaton utazik tovább körútja következő állomására, Pakisztánba, ahol elsősorban a terrorizmussal kapcsolatos kérdéseket vitat meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.