Nagyvilág

Rakétán az iráni elnök

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök rakétának maszkírozott bábuja is feltűnt a düsseldorfi karneválon, melyen a - hasonlóan a mainzi és kölni karneválokhoz - évente több százezer ember vesz részt.

Az iráni elnök provokatív, Izreal-ellenes kirohanásai mellett egyre nagyobb aggodalommal figyeli a világi közvéleménye a perzsa oszág újra felmelegített atomprogramját.


A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem tudja ellenőrizni, hogy teljesen békés célú-e Irán atomprogramja, mert Teherán nem működik együtt teljes mértékben ellenőreivel – áll Mohamed el-Baradeinek, a NAÜ főigazgatójának néhány nappal ezelőtt kiadott bizalmas jelentésében. Sajnálatos és aggasztó, hogy három évi kemény ellenőrző munka után sem sikerült tisztázni az Irán atomprogramjának kiterjedésével és jellegével kapcsolatos bizonytalanságokat. Ha Teherán nem javítja számottevően együttműködését, a NAÜ nem lesz képes megállapítani, hogy Irán egyes titkos nukleáris tevékenységei nem irányultak-e a múltban atomfegyverek gyártására – szögezi le a jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik