Nagyvilág

Véget ért a téli olimpia

Vasárnap hivatalosan befejeződött a XX. téli olimpia Torinóban. A torinói játékokon 80 ország 2617 versenyzője állt rajthoz 15 sportágban, és 26 ország szerzett érmet, 18 pedig aranyat.

A záróünnepségen karneváli hangulatot teremtettek a jelmezekbe bújt szereplők. Manuela di Centa egykori olimpiai bajnok öccsének, Giorgio di Centának adta át a vasárnapi 50 kilométeres férfi sífutás aranyérmét. Majd Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a dobogósokat. Ezt követően ünnepélyesen felvonták az olasz zászlót.

Következett a sportolók bevonulása. A magyar zászlót a rövidpályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika vitte. Ő érte el a 19 fős küldöttség legjobb eredményét, negyedik lett 1500 méteren. A versenyzők parádéját megint farsangi mulatság követte, ezúttal a városban gyártott Fiat kisautókkal, valamint bohócokkal, artistákkal, és légi bemutatóval.

Valentino Castellani, a szervezőbizottság (TOROC) elnöke átvette Jacques Rogge-tól a NOB érdemérmet, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a játékok sikeréhez. Közben egy ismeretlen berohant Castellanihoz, és beleordított a mikrofonba, a rendfenntartók pillanatok alatt lefogták és elvitték.

A záróbeszédben Rogge kiemelte, hogy az ország, a tartomány és a város fantasztikusan megvalósította azt, amit vállalt. “Ez egy igazi, lenyűgöző olimpia volt!” – mondta. A sportolók teljesítményét is csodálni lehetett, és a NOB-elnök újra felemelte szavát a dopping ellen, majd ünnepélyesen véget vetett a torinói olimpiának.

Ezt követően Sam Sullivan, a következő, 2010-es téli játékoknak otthont adó Vancouver polgármestere – aki fiatalkora óta mozgássérült és kerekesszékben él – átvette az olimpiai zászlót torinói kollegájától, Sergio Chiampariótól. A kanadai város rövid bemutatót tartott, majd levonták az árbocról az ötkarikás lobogót, és lekapcsolták a stadionban február 10-e óta világító öt karikát.

Aztán Andrea Bocelli operaénekes adott elő egy számot a fényről, és ennek végén kialudt az olimpiai láng is. A két és fél órás ünnepség tűzijátékkal zárult.

Torinóban összesen 57 sportoló volt, aki legalább kétszer állhatott dobogóra, listavezető a háromszoros arany- és egyszeres bronzérmes dél-koreai rövidpályás gyorskorcsoyázó, An Hjun Szu. A legidősebb érmes az 54 éves amerikai Scott Baird, ő a férfi curling-válogatottal lett harmadik.

A következő téli olimpiáig, a 2010-es vancouveri játékokig még 1446 nap van hátra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik