Külföld

Puccskísérlet a Fülöp-szigeteken

admin
admin

2006. 02. 24. 15:13

Szükségállapotot hirdetettek a Fülöp-szigeteken pénteken, miután a hadsereg bejelentette, hogy lelepleztek egy puccskísérletet. Az államfő közölte, hogy mint főparancsnok ura a kialakult helyzetnek.

A szükségállapot bevezetését a Fülöp-szigetek elnökasszonya, Gloria Macapagal Arroyo azzal indokolta, hogy egy tudomására jutott puccskísérlet miatt „komoly veszély” fenyegeti a nemzetet. A feszültség már napok óta érezhető volt, mivel szombaton lesz húsz éve annak, hogy Ferdinand Marcos elnököt eltávolították a hatalomból. A hatóságok betiltották a népfelkelés évfordulójára tervezett megemlékezéseket.

A rendkívüli szükségállapot elrendelését a dél-ázsiai ország elnökasszonya jelentette be televíziós beszédben, hangoztatva, hogy a hadsereg legfőbb parancsnokaként is ura a helyzetnek – írja a BBC.

A puccskísérlet óta több polgári személyt, katonatisztet, illetve a hadsereg elitegységének parancsnokát is őrizetbe vették. A szükségállapot bevezetése előtt nem sokkal az országban már megszigorított biztonsági intézkedéseket léptettek életbe annak kapcsán, hogy hírek terjedtek el egy állítólagos puccskísérletről Gloria Macapagal Arroyo elnök ellen. A puccsot feltételezhetően tizennégy magas rangú katonatiszt szervezte, s mintegy 200 katonával készült arra, hogy államcsínnyel elmozdítsa hivatalából Gloria Macapagal Arroyo elnököt.

Arroyo elnök tavaly júniusa óta erős politika nyomás alatt áll azzal a váddal, hogy állítólag manipulálta a 2004-es elnökválasztást. Az elmúlt időszakban több tüntetésen követelték lemondását. Az elnök visszautasította a vádakat, egyidejűleg pedig elutasította a hivataláról történő lemondást. Az elmúlt két évtizedben tucatnyi puccskísérletet lepleztek le a Fülöp-szigeteken.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.