Nagyvilág

A héten kézre kerülhet Mladic

Ratko Mladic tartózkodási helyét azonosították, és remélhetőleg még ezen a héten letartóztatják - mondta a szerbia-montenegrói parlament európai ügyi bizottságának elnöke pénteken az MTI-nek nyilatkozva.

Tudomásom szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a belgrádi kormány és a boszniai szerbek volt katonai vezetője között, megpróbálnak megoldást találni arra, hogy ne Szerbia területén, hanem egy másik országban tartóztassák le, és minden probléma nélkül szállítsák el a hágai Nemzetközi Törvényszéknek – jelentette ki Oliver Dulic, aki egy négyoldalú Nyugat-Balkán-konferencián vett részt a fővárosban.

A szerbiai ellenzéki politikus – aki a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) partneri viszonyt ápoló Demokrata Párt szabadkai vezetője – megjegyezte: öt helyet jelöltek meg, amelyek valamelyikén megtalálhatják a srebrenicai népirtás és Szarajevó ostroma, háborús bűnök elkövetése miatt évek óta keresett Ratko Mladic-ot.

Nagyon egyértelmű politikai döntés született Mladic letartóztatásáról és elszállításáról Hágába, így úgy gondolom, már csak technikai kérdések maradtak, mikor és hogyan tegyék ezt meg – fogalmazott Oliver Dulic.

Megnyílhat az út az EU felé

Mladic elfogásával aktualitását veszti Olli Rehn bővítési biztos álláspontja, hogy ha Belgrád február 27-ig nem adja ki Mladicsot, akkor nem tartják meg Szerbia-Montenegró EU társulási tagságáról szóló tárgyalások következő, harmadik fordulóját – mondta.
A szerb és a horvát nemzetnek is rendkívül fontos, hogy szembenézzen múltjával, tisztára mossa a róla alkotott képet, és leszögezze: a háborús bűnöket nem a népek követték el, hanem egyes személyek, nekik viszont börtönben a helyük – nyilatkozta.


Különbséget látok abban, mit jelent Horvátországnak Ante Gotovina és mit éreznek az emberek Szerbiában Ratko Mladic kapcsán. Szerbiában a többség számára Mladic nem háborús hős, mert Boszniában volt tábornok. Lehet, hogy a boszniai szerbek hősnek tartják, de Szerbiában legfeljebb néhány kisebb tüntetést tudok elképzelni, ha Mladicsot elfogják. Gotovinára viszont az ország felszabadítójaként tekintenek Horvátországban” – jelentette ki Oliver Dulic.

Koszovó helyzete

Koszovó kapcsán azt mondta, jelenleg nem tud elképzelni olyan megoldást, amely független Koszovót eredményezne, és azt a szerbek is elfogadnák. Dulic hangsúlyozta: Szerbia békés megoldást akar Koszovó rendezésére, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a tartomány Szerbia része, ezért a függetlenség csak bizonyos kompenzációval valósulhat meg.

Mint mondta, ennek a kompenzációnak világos és egyértelmű utat kell mutatnia Szerbia számára az európai integrációs folyamatban, olyat, ami nem sérti az egyébként is érzékeny szerbeket. Brüsszelnek pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a következő szerbiai választásokat egy radikális párt, akár a Milosevic-párt is megnyerheti – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik