Nagyvilág

Őrizetben a kaukázusi elrablóját leszúró magyar

Rendőri őrizet alatt van egy dél-oroszországi kórházban az a magyar állampolgár, aki azt állítja, hogy három dagesztáni elrabolta, s szabadulási kísérlete közben sebezte egyiküket halálra.

A Regnum orosz hírügynökség szerint a 29 éves férfi a helyi ügyészeknek azt mondta, hogy három hozzá hasonló korú kaukázusi fiatalember Krasznodarban egy Volgába tuszkolta, amelyen megpróbálták őt az észak-kaukázusi Dagesztánba hurcolni a sztravropoli területen át. Andropov járásban azonban elhatározta, hogy kiszabadítja magát, és dulakodás közben késszúrásokat ejtett két elrablóján. Egyikük a kórházban belehalt sebeibe, míg a másik csak könnyebben sérült meg.

Czimre László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet észak-kaukázusi programigazgatója szerda este közölte, hogy a kórházban posztoló rendőr nem engedte be az ukrán nemzetiségű, de Magyarországon lakó, magyar útlevéllel rendelkező fiatalemberhez a sztavropoli területen lévő Andropov járás Kurszavka nevű településén.

Az életben maradt két bűnöző őrizet alatt áll – írta a Regnum. Böröcz László moszkvai magyar vezető konzul annyit erősített meg, hogy a területi ügyészség vasárnap súlyos bűncselekmény miatt őrizetbe vett egy magyar állampolgárt, aki maga is megsérült a bűncselekmény során, s jelenleg kórházban van.

Többen vettek részt a bűncselekményben, s egy személy meghalt. A konzulátus felvette a kapcsolatot a férfival, tanácsot adott neki a védőválasztáshoz, s várja az ügyészség hivatalos tájékoztatását. Czimre László úgy értesült, hogy a kárpátaljai fiatalember meghívóval érkezett a dél-oroszországi térségbe, s a jobb combján sérült meg számos késszúrástól. Az illetőnek nincs köze a segélyszervezethez – mondta telefonon.

Moszkvai megfigyelők zavarosnak találták a történetet, megjegyezve: az orosz médiajelentések alapján nem zárható ki, hogy a dulakodást valójában üzleti vagy egyéb konfliktus váltotta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik