Nagyvilág

Mladic miatt nem tárgyal Szerbiával az EU

Belgrádban megerősítették, hogy az unió addig nem kezdi meg Belgráddal a társulási tagságról szóló tárgyalások újabb fordulóját, ameddig nem lesz a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok.

Teljesen világos, hogy nem kerül sor a tárgyalások következő fordulójára, és Olli Rehn bővítési biztos ezt nemcsak tíz nappal ezelőtti belgrádi látogatásán mondta nekünk, hanem már egy hónappal ezelőtt a brüsszeli tárgyalásainkon is – mondta a Beta hírügynökségnek Tanja Miscevic, a szerb kormány uniós integrációért felelős hivatalának igazgatója.

A belgrádi média csütörtökön vezető hírként számolt be arról, hogy Rehn a BBC-nek nyilatkozva közölte: amennyiben Szerbia nem létesít haladéktalanul együttműködést Hágával, akkor Brüsszel megszakítja a társulási tagságról folyó tárgyalásokat Belgráddal. Az uniós biztos azt sugallta, hogy ez esetben nem kerül sor a tárgyalássorozat következő, áprilisban esedékes fordulójára. „Szerbiának választania kell az európai jövő és a nacionalista múlt között” – szögezte le Rehn.

Tanja Miscevic szerint a bővítési biztos valójában most első ízben beszélt a nyilvánosság előtt konkrét határidőről, de a belgrádi vezetők előtt ez már ismert volt. Az EU február 27–28-i külügyminiszteri értekezleten a tárgyalások felfüggesztése lesz az egyik fő téma – mondta Miscevic. Belgrádban tartottak attól, hogy Mladic miatt már a társulási és stabilizációs tárgyalások második fordulójára sem kerül sor, de rácáfolva a borúlátó jóslatokra, az EU és Szerbia-Montenegró szakértői szerdán mégis tárgyalóasztalhoz ültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik