Nagyvilág

EU alkotmány: 2009 lehet az új cél?

A 2009-es időpontot kell célul kitűzni az európai alkotmány elfogadására - mondta csütörtökön a Budapesten tartózkodó luxemburgi külügyminiszter.

A jelenlegi EU-elnök, Ausztria komoly figyelmet fordít a kérdésre, bízom a következő félévben soros elnök, Finnország aktivitásában, és meg kell nézni, mit tesz majd a német uniós elnökség 2007-ben. Fontos tényező lesz persze, mi lesz a választások után Franciaországban – jelentette ki Jean Asselborn, miután Somogyi Ferenccel tárgyalt.A luxemburgi külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy eddig tizenöt tagország – köztük Luxemburg és Magyarország – ratifikálta az európai alkotmányos szerződést, és Franciaország és Hollandia utasította el.

Jean Asselborn hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak szüksége van az alkotmányra ahhoz, hogy meghatározó szerepet játszhasson a világpolitika színpadán. A Somogyi-Asselborn megbeszélés egyik központi eleme a balkáni térség volt, ezen belül is a bővítés különböző aspektusai és a koszovói rendezési folyamat. Somogyi Ferenc arról beszélt, hogy a magyar-luxemburgi kapcsolatok jól fejlődnek, a problémamentes politikai, kulturális együttműködés mellett azonban jobban mutatna egy aktívabb gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszer. A kétoldalú külkereskedelmi forgalom tavalyi adatai némi csökkenést mutatnak az előző évihez képest, kedvező tény ugyanakkor, hogy luxemburgi érdekeltségű befektetések is történnek Magyarországon, bár nem nagy számban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik