Külföld

Biztonságban vannak a magyar barlangászok

admin
admin

2006. 02. 23. 09:45

Kihozták az olasz hegyi mentők a Júliai-Alpok barlangjában dolgozó utolsó négy magyar barlangászt csütörtök reggel.

Kimentésük azután vált szükségessé, hogy két magyar barlangászt lavina ölt meg hétfőn délután, harmadik társuk pedig megsérült, amikor a felszínre jöttek, hogy visszatérjenek az Udinéhez közeli pihenőhelyükre, Sella Neveába. A barlang 1600 méter magasban lévő bejáratánál közben újból rossz idő fenyeget, ezért félő volt, hogy ha csütörtökig nem sikerül a felszínre hozni a még mélyben lévő magyar kutatókat, az erős szél, a havazás és a lavinaveszély miatt akár a jövő keddig is a barlangban rekedhetnek.

„Fél órával ezelőtt, két fordulóval, helikopterrel hozták le a hegyi mentők azt a négy magyar barlangászt, aki még bent volt. Nincs már a barlangban magyar barlangász. A helyszínen már csak azok az olasz hegyi mentők meg barlangászok vannak, akik megkeresték és segítették őket. Most várják, hogy az időjárás jobb legyen, és akkor a helikopter őket is lehozza, de a magyarok már itt vannak, lent a faluban” – mondta el telefonon Varga György, az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere.

„Most tudták meg, az éjjel folyamán, hogy mi történt társaikkal” – tette hozzá Varga György, aki egyelőre nem tudott beszélni a kimentett barlangászokkal. Az időjárási kockázatok miatt Friuli-Venezia-Giulia tartomány hegyi és barlangi mentőszolgálata kedden úgy döntött, hogy felgyorsítja a kutatást az eredetileg tízfős magyar barlangkutató csapat még mélyben lévő tagjai után. A mentéshez szerda reggel négy szakembert vittek légi úton a canini barlangrendszer bejáratához. A magyar kutatócsoport három tagját már korábban kihozták a barlangból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.