Nagyvilág

Biztonságban vannak a magyar barlangászok

Kihozták az olasz hegyi mentők a Júliai-Alpok barlangjában dolgozó utolsó négy magyar barlangászt csütörtök reggel.

Kimentésük azután vált szükségessé, hogy két magyar barlangászt lavina ölt meg hétfőn délután, harmadik társuk pedig megsérült, amikor a felszínre jöttek, hogy visszatérjenek az Udinéhez közeli pihenőhelyükre, Sella Neveába. A barlang 1600 méter magasban lévő bejáratánál közben újból rossz idő fenyeget, ezért félő volt, hogy ha csütörtökig nem sikerül a felszínre hozni a még mélyben lévő magyar kutatókat, az erős szél, a havazás és a lavinaveszély miatt akár a jövő keddig is a barlangban rekedhetnek.

„Fél órával ezelőtt, két fordulóval, helikopterrel hozták le a hegyi mentők azt a négy magyar barlangászt, aki még bent volt. Nincs már a barlangban magyar barlangász. A helyszínen már csak azok az olasz hegyi mentők meg barlangászok vannak, akik megkeresték és segítették őket. Most várják, hogy az időjárás jobb legyen, és akkor a helikopter őket is lehozza, de a magyarok már itt vannak, lent a faluban” – mondta el telefonon Varga György, az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere.

„Most tudták meg, az éjjel folyamán, hogy mi történt társaikkal” – tette hozzá Varga György, aki egyelőre nem tudott beszélni a kimentett barlangászokkal. Az időjárási kockázatok miatt Friuli-Venezia-Giulia tartomány hegyi és barlangi mentőszolgálata kedden úgy döntött, hogy felgyorsítja a kutatást az eredetileg tízfős magyar barlangkutató csapat még mélyben lévő tagjai után. A mentéshez szerda reggel négy szakembert vittek légi úton a canini barlangrendszer bejáratához. A magyar kutatócsoport három tagját már korábban kihozták a barlangból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik