Nagyvilág

Robbantás, tüntetés és háromnapos gyász Irakban

Tüntetések kezdődtek az iraki Szamarrában egy síita imám mauzóleumának felrobbantása után, a kormányfő háromnapos gyászt rendelt el.

Eddig nem azonosított fegyveresek felrobbantottak szerdán reggel egy síita mauzóleumot a szunnita többségű Szamarrában, Bagdadtól 125 kilométerre északra – számolt be az MTI. A támadók, akiknek célpontja Ali al-Hádinak és fiának, Haszán al-Aszkárinak, a síiták tizedik és tizenegyedik szent imámjának szentélye volt, lefegyverezték a mauzóleumot őrző rendőröket, elhelyeztek két robbanószerkezetet, majd elmenekültek – közölték a helyi hatóságok. A két detonáció következtében a mecset kupolája részben beomlott, és egyik minaretje is megrongálódott.

Az iraki biztonsági erők és az amerikai hadsereg egységei lezárták a szentély körzetét, a síita muzulmán hívők egyik fontos iraki zarándokhelyét, és házkutatást kezdtek a környező épületekben. Áldozatokról eddig nem érkezett jelentés, de félő, hogy a romok alatt emberek rekedtek.

Bosszúvágy

Ibrahím al-Dzsaafari miniszterelnök háromnapos országos gyászt rendelt el a merénylet híre után. Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh, Irak legfőbb síita vallási méltósága pedig hétnapos gyászra szólította fel a síitákat, valamint arra, hogy rendezzenek tiltakozó tüntetéseket a mauzóleum megrongálása miatt.

A robbanásról értesülve Szamarra lakói többezres tömegben vonultak az utcára, és bosszút követeltek. A mecsetek müezzinjei halált kiáltottak „Amerikára, amely elhozta Irakba a terrorizmust”. A tüntetők körbehordozták az imám turbánját, kardját és pajzsát, amelyek sértetlenek maradtak a robbantásban.

Egy helyi szunnita mecset imámja is elítélte a merényletet, és figyelmeztetett: az elkövetők felekezeti viszályt akarnak szítani az iraki szunniták és síiták között. A merénylet hírére a dél-iraki Nedzsefben is összegyűlt mintegy kétezer síita lakos, és bosszúért kiáltott.

Felekezetek egymás ellen

Irakban a Szaddám-rezsim bukása óta komoly összecsapások voltak a síiták és a szunniták között. Mindkét felekezet az iszlám valláshoz tartozik, a köztük lévő feszültség sokkal inkább az elmúlt évtizedek sérelmeire vezethető vissza, mintsem teológiai okokra. A kisebbségben lévő szunniták a volt diktátor uralkodása alatt jóval nagyobb hatalommal rendelkeztek, mint a többséget alkotók síiták. Szaddám Husszein bukása után elszabadultak az indulatok, a halálos áldozatokat követelő terorrakciók mindennapossá váltak.

Az utóbbi néhány hónapban egyre ritkábban robbantanak a bosszúvágytól vezérelt síita szélsőségesek, nem szűnnek viszont az új rendszer destabilizációját célzó és saját hatalmuk visszaszerzésére irányuló szélsőséges szunniták akciói. Az egyetlen látványosabb előrelépés idén januárban történt, amikor a korábbi választásokkal ellentétben a szunnita kisebbség is részt vett az iraki parlamenti választáson, növelve ezzel saját politikai képviseletét és az új törvényhozás legitimációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik