Nagyvilág

Nemzetbiztonsági üggyé vált az amerikai kikötőeladás

Dubai cég veszi meg az USA hat nagy kikötőjét. Sokak szerint ez biztonsági kockázatot jelent, Bush hajthatatlan.

Az amerikai elnök megvétóz minden olyan törvényt, amellyel megakadályozható, hogy egy egyesült arab emírségekbeli cég megvásárolja hat nagy amerikai kikötő működtetési jogát. Az Egyesült Államokban napok óta heves vita, politikai vihar dúl amiatt, hogy a Dubai Ports World nevű dubai állami cég megveszi a hat legnagyobb amerikai tengeri kikötő üzemeltetési jogát az üzemeltetést eddig végző brit cégtől – írja a BBC.

Republikánus és demokrata politikusok egyaránt a megállapodás semmissé nyilvánítását követelik, arra hivatkozva, hogy egy arab cég jelenléte óriási biztonsági kockázatot jelenthet az Egyesült Államok számára. Egyes politikusok kongresszusi meghallgatást, sőt, a megállapodást megtiltó törvényt is követelnek.


Biztonsági aggályok

A képviselőház elnöke, Dennis Hastert levelet is intézett Bush-hoz, és ebben moratóriumot kért az ügyre, mondván, hogy további vizsgálatokra van szükség arról: vajon az amerikaiakat valóban nem fenyegeti-e a veszély, ha egy arab cég irányítja a legnagyobb kikötőiket. Szakértők szerint ugyanis a megállapodás jelentősen megnöveli egy esetleges terrortámadás lehetőségét, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Arab Emírségekből származott a két öngyilkos gépeltérítő a 2001. szeptember 11-ei World Trade Center elleni terrortámadás során.

Az elnök azonban hajthatatlan. A kormányzat alaposan és körültekintően megvizsgálta a leendő ügyletet, s a tranzakciónak folytatódnia kell – fogalmazott Bush. Szerinte a biztonsági ügyekkel különben sem a kikötőt üzemeltető cégnek kell foglalkoznia, hanem a határőrségnek. Bush elnök érvei között szerepelt az is, hogy Dubai az Egyesült Államok szövetségese, és rossz üzenet lenne az arab világnak, ha Washington megvétózná az üzlet létrejöttét. A kikötők New Yorkban, New Jerseyben, Philadelphiában, Baltimore-ban, New Orleansban és Miamiban találhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik