Nagyvilág

Mladic karnyújtásnyira Hágától

A szerb kormány cáfolata ellenére a belgrádi lapok továbbra is azt írják, hogy a hatóságok megtalálták a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, és már tárgyalnak vele.

Jóllehet Belgrádban hivatalosan már többször cáfolták, belgrádi lapok továbbra is azt írják, hogy a szerb hatóságok megtalálták a kétrendbeli népirtással vádolt volt boszniai szerb katonai vezetőt és tárgyalnak vele. Csütörtökön a Blic és a Glas Javnosti című belgrádi napilap közölte, hogy minden cáfolat ellenére folynak a tárgyalások a “srebrenicai hóhérral”.


Az előbbi lap boszniai szerb rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a szerb kormány tagadja ugyan, de “kedd este végrehajtották az előre megtervezett akciót”, Mladicot elfogták és Belgrádba szállították, tárgyalnak vele, de a tábornok nem hajlandó önként Hágába menni.


Florence Hartman, a hágai főügyész szóvivője kedden közölte: Hágában tudják, hogy a szerb hatóságok előtt ismert Mladic holléte, habár még nem fogták el. Szerinte a tábornok “karnyújtásnyira” van a szerb hatóságoktól, és megoldható lenne, hogy rövid időn belül Hágában legyen, csak az a kérdés, hogy ezt akarják-e vagy sem.


Önkéntes feladásra szólítják fel


A Vecerjne Novosti című lap megszólaltatja az Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács egyik tagját, aki szerint a tábornoknak már csak néhány napja van arra, hogy eldöntse, önként feladja-e magát, mert ellenkező esetben a hónap vége előtt következik a szerb belügyminisztérium kommandósainak villámakciója, amelyhez segítséget nyújt a polgári és katonai titkosszolgálat, de egyes nyugat-európai biztonsági erők részvétele sem kizárt. 2005 júniusában a The Times már nyilvánosságra hozta Mladic állítólagos nyilatkozatát, mely szerint a háborús bűnökkel vádolt vezető a családjának fizetett 5 millió dolláros kompenzáció ellenében feladná magát a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek.


A Novostinak nyilatkozó kormánytanács-tag elmondta, hogy a szerbiai kormánykoalícióban már teljes az egység abban a tekintetben, hogy meg kell oldani a Hágával való maradéktalan együttműködés kérdését, mert nemcsak Szerbia euro-atlanti integrációja, de Koszovó státusának rendezése is ettől függ. Mladic rendkívül nehéz pszichikai állapotban van, gyakoriak nála a hangulatváltások, témáról-témára vált, és azzal fenyegetőzik, hogy nem adja fel magát könnyen, a legrosszabb forgatókönyvet, az öngyilkosságot sem zárja ki. A tábornokot nagyon idegesítik azok a politikusok, akik gyávasággal vádolják őt – mondja a lap informátora, aki szerint a hatóságok nagyon óvatosak, mert legalább 49 főből áll a tábornok testőrsége.


Az uniós csatlakozás feltétele


Különböző szerb források hónapról hónapra beszámoltak Mladic közelgő elfogásáról. Annál is inkább fontos volt a tábornok minél hamarabbi kézre kerítése, mert Szerbiának mindeddig a nemzetközi közösség szankcióitól kellett tartania. Az unió többször közölte: a volt jugoszláv tagköztársaságok európai integrációja addig nem kezdődhet el érdemben, amíg a legjelentősebb háborús bűnösök nem kerülnek a Hágai Nemzetközi Bíróság elé.


Slobodan Milosevic kiadása óta ez Ante Gotovina horvát tábornok, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Radko Mladic szintén szerb tábornok elfogását és kiadását jelenti. Gotvina decemberi kézre kerülését hangos nemzetközi elismerés övezte. Jack Straw brit külügyminiszter és a NATO-főtitkár is úgy nyilatkozott, hogy elhárult a legnagyobb akadály az ország NATO- és EU-csatlakozása elől. Gotovina elfogásának hírére Zágrábban és Splitben ugyanakkor háborús veteránok és fiatalok tüntettek, ahol Gotovina éltetése mellett hazaárulónak nevezték a miniszterelnököt.


Főparancsnok volt


Ratko Mladic 1943 március12–én született a bosznia-hercegovinai Kalkinovik városában. 1991–ben a jugoszláv néphadsereg kilencedik egységének vezetője lett, majd az 1992–95 –ös boszniai háború alatt a Boszniai Szerb Hadsereg főparancsnokává vált. 1995 július 24–én Mladic-ot a Hágai Nemzetközi Törvényszék népirtással, emberiség elleni bűnökkel és számos háborús bűn elkövetésével vád alá helyezte. 1994 márciusában Mladic lánya, Ana, a szerb médiában az apját érő folyamatos kritikák miatt öngyilkosságot követett el a Belgrádi Egyetemen, ahol orvostudományt tanult.


A hadseregparancsnokot ezzel egy időben számos ENSZ békefenntartó túszul ejtéséért is felelőssé tették. Jelenleg a Hágai Törvényszék által megfogalmazott legfontosabb vád Mladic ellen a több mint 8100 muszlim lemészárlása Srebrenicában 1995 július 11–én.


Mladic-ot állítólag 2000 márciusában látták utoljára egy Kína –Jugoszlávia futballmeccsen, ahol egy VIP páholyban nyolc fegyveres testőrrel körülvéve mutatkozott. Más alkalommal látni vélték a moszkvai metrón, illetve Athénben és Thessalonikiben. Mladic egészen a volt jugoszláv vezető, Slobodan Milosevics 2001– es letartóztatásáig szabadon élt Belgrádban, ezt követően azonban teljesen szem elől tévesztették.


Ratko Mladics, és a volt szerb vezető, Radovan Karadzsics a Hágai Törvényszék legkeresettebb személyei közé tartoznak a délszláv háború kapcsán Ante Gotovina horvát tábornokkal együtt, akit 2005 decemberében letartóztattak és bíróság elé állítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik