Nagyvilág

Kedden folytatják az orosz-iráni atomtárgyalásokat

Oroszország és Irán küldöttei folytatják tárgyalásaikat egy közös urándúsító vállalat létrehozásáról orosz területen - közölte az orosz nemzetbiztonsági tanács hétfő este, a Kremlben lezajlott ötórás megbeszélés után.

A zárt ajtók mögötti konzultációkat kedden szakértői szinten folytatják az Interfax értesülése szerint. Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára, Igor Ivanov fogadta Ali Hoszeini-Tast, az iráni partnerszerv titkárhelyettesét, aki előzőleg orosz kollégájával, Valentyin Szobolevvel és Szergej Kiszljak külügyminiszter-helyettessel tanácskozott.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – aki “visszafogott várakozásokkal” tekintett a kremlbeli tárgyalás elébe – utána azt mondta, hogy még korai a kimenetelről beszélni, tekintettel a folytatásra. Egyben biztatta Iránt, hogy újítsa fel moratóriumát saját urándúsítással összefüggő tevékenységére, ami fontos annak érdekében, hogy az egész dosszié a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tevékenységi körében maradhasson.

Az orosz javaslat azoknak a nyugati aggodalmaknak az eloszlatását célozza, amelyek szerint Teherán az önálló urándúsítást atomfegyver kifejlesztésére használná fel. Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter Brüsszelben azt mondta, hogy Moszkvában két fő témáról tárgyalnak: arról, hogy hol dúsítnák az iráni uránt Oroszországon belül, illetve arról, hogy mennyi ideig nyújtanák az oroszok ezt a szolgáltatást.

Igyekszünk kiutat találni a zsákutcából a NAÜ kormányzótanácsának március 6-i ülése előtt, amely elindíthatja Iránnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa általi felelősségre vonásához vezető folyamatot – mondta Lavrov, aki egyébként rámutatott: tiszteletben kell tartani Teherán jogát a (dúsítást is magába foglaló) teljes nukleáris ciklushoz, amint a NAÜ szakértői tisztázzák az atomprogramjával kapcsolatban korábban felmerült összes vitás kérdést.

Oroszország technikailag felkészült arra, hogy Irántól “átvegye az uránt, saját területén dúsítsa, s a kész nukleáris fűtőanyagot odaszállítsa. Azután fűtőelemeket újra visszavesszük, s így garantáljuk, hogy ne lehessen kivonni belőlük a plutóniumot – magyarázta az orosz atomenergia-ügynökség vezetője a Newsweek című amerikai hetilapnak. Ezzel orosz ellenőrzés alatt maradna a nukleáris technológia két legkényesebb szakasza – toldotta meg Szergej Kirijenko. Irán viszont a moszkvai média szerint azt akarja, hogy szakemberei korlátlanul bejuthassanak azokba az orosz nukleáris létesítményekbe, ahol az iráni uránt dúsítanák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik