Nagyvilág

Téves volt a jó hír, nincsenek túlélők

Tévesnek bizonyult a jó hír, mely szerint ötven életben maradt gyermeket találtak a sárral elöntött Fülöp-szigeteki iskola romjai alatt.

Nem találtak túlélőt a mentésben részt vevő amerikai tengerészgyalogosok az alatt a Fülöp-szigeteki iskola alatt, amelyet három napja temetett be egy sárlavina – közölte egy amerikai katonai szóvivő, cáfolva egy Fülöp-szigeteki illetékes korábbi közlését, miszerint félszáz túlélőt húztak ki az épület romjai alól.

A hírek szerint a szigetország középső részén – a fővárostól, Manilától majdnem 700 kilométerre – fekvő Guinsaugon falu összeomlott általános iskolájának romjai alól egy tajvani mentőcsapat tagjai hétfőn kopogtatást hallottak, így azt gyanították, hogy élők vannak az épület alatt, ám ez hiú reménynek bizonyult. – Egyetlen túlélőt sem találtunk – mondta a mentésben részt vevő amerikai katonák szóvivője.

Az 1800 lelkes falura pénteken zúdult sárlavina. Eddig 84 holttestet találtak, 1371 embert eltűntként tartanak nyilván. 


A Fülöp-szigeteken évente átlagosan húsz tájfun, trópusi esőket hozó vihar söpör át. A helyi lakosok és környezetvédők gyakran állítják, hogy az illegális fakitermelés, illetve bányászat következményeként válnak egyre pusztítóbbá ezek a forgószelek.
A térségben már korábban is előfordult egy, a mostanihoz hasonló katasztrófa. 1991 novemberében mintegy 6000 ember vesztette életét Leyte szigetén egy sárlavinában; azt is egy trópusi vihar heves esőzései váltották ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik