Nagyvilág

Keresztény áldozatok a Mohamed-karikatúrák miatti zavargásokban

Legkevesebb tizenhat halálos áldozatot követeltek a Mohamed-karikatúrák miatti, erőszakos muzulmán tüntetések szombaton Nigériában.

A hatóságok közlése szerint a zavargások szinte egész nap folytak az afrikai ország északi részén fekvő Borno, illetve Katsina szövetségi államokban. Szemtanúk arról számoltak be, hogy feldühödött muzulmánok elsősorban Maiduguri városában a helyi keresztény kisebbség tagjaira támadtak, s legkevesebb tizenhat személyt megöltek. Ezzel egy időben a tüntetők az érintett körzetekben tizenegy templomot felgyújtottak, s üzleteket raboltak ki.

Az erőszakos megmozdulásoknak a hadsereg, illetve a rendőrség beavatkozása vetett véget. A hatóságok csaknem százhúsz személyt őrizetbe vettek. Borno állam kormányzója nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy megérti ugyan a megsértett muzulmánok érzéseit a karikatúrák miatt, a nigériai keresztényeket azonban semmiképp nem lehet a történtek miatt felelőssé tenni. Nigéria északi részén a lakosság túlnyomó többsége muzulmán, a nagyobb városokban azonban jelentős számú keresztény él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik