Külföld

Washington nem zárja be a fogolytábort

admin
admin

2006. 02. 17. 07:03

A Fehér Ház visszautasította a guantánamói fogolytábor azonnali bezárását javasoló ENSZ-jelentést, mely szerint vagy amerikai bíróság elé kell állítani az őrizeteseket, vagy haladéktalanul szabadon engedni őket.

Scott McClellan szóvivő hangsúlyozta: a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött külföldiek veszélyes terroristák. A szóvivő szerint a Genfben kiadott ENSZ-jelentés csak újra felmelegítette és tálalta néhány guantánamói fogoly ügyvédjének korábbi állításait. Nagyon jól tudjuk, hogy az al-Kaida terroristáit kiképezték arra, hogy hamis információkat terjesszenek – hangoztatta McClellan. A szóvivő leszögezte: a foglyokkal igenis emberségesen bánnak Guantánamón.

A világszervezet öt szakértőjének vizsgálatait összegző 54 oldalas dokumentum a fogolytelep bezárásán kívül arra is felszólítja az amerikai kormányt, hogy szüntesse be az olyan vallatási módszerek alkalmazását, amelyek kínzással, vagy kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmóddal érnek fel.

Az Egyesült Államok genfi ENSZ-nagykövete, Kevin Moley előzőleg azt rótta fel a szakértőknek, hogy kevéssé vették figyelembe Washington bizonyítékait, ráadásul visszautasították a Guantánamóra szóló meghívást, így beszámolójuk nélkülözi a közvetlen, személyes benyomásokat. A jelentéstevők azért hárították el a meghívást, mert nem kaptak volna lehetőséget arra, hogy beszélgessenek az őrizetesekkel. Megállapításaik alapját egykori guantánamói foglyokkal készült beszélgetések, sajtóbeszámolók, nyilvános dokumentumok, ügyvédi jelentések és az amerikai kormány által kitöltött kérdőív képezte.

Az Európai Parlament – az ENSZ-jelentéshez csatlakozva – határozatban szólította fel az Egyesült Államokat Guantánamo bezárására. Az EP strasbourgi plenáris ülésen elfogadott határozatban – melynek szövege a szervezet internetes oldalán is fellelhető – fontosnak nevezte, hogy mielőbb hozzáértő, független és pártatlan bíróság előtt döntsenek a foglyok sorsáról, mégpedig nyilvános és kiegyensúlyozott eljárás keretében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.