Nagyvilág

Putyin bevonná a Hamaszt a békefolyamatba

Moszkva azt akarja, hogy a Hamasz részese legyen a közel-keleti békefolyamatnak - nyilatkozta az orosz külügyminszter. A Hamasz küldöttei körútjuk során támogatást próbálnak szerezni az új palesztin kormánynak, közben Izrael szankciók bevezetéséről tárgyal.

Oroszország azt akarja, hogy a Hamasz törvényes részesévé váljon a közel-keleti békefolyamatnak – közölte Szergej Lavrov külügyminiszter pénteken Moszkvában.

Előzőleg Alekszandr Kalugin közel-keleti különmegbízott megerősítette, hogy a moszkvai tárgyalások március első hetében lesznek a palesztin törvényhozási választáson győztes iszlám radikális mozgalom küldöttségével.

Lavrov hangsúlyozta: a találkozón a nemzetközi közvetítő kvartett (Oroszország mellett az Egyesült Államok, az EU és az ENSZ) egyeztetett pozíciója vezérli majd Moszkvát, és reményét fejezte ki, hogy a radikális szervezet törvényes és hasznos részesévé válik majd a közel-keleti békefolyamatnak.

Putyin pragmatizmusa

Izraelen kívül az EU több vezető állama és az Egyesült Államok is bírálta az orosz államfőt, amiért meghívta a szélsőséges palesztin szervezetet. A lépés jól példázza Putyin pragmatizmusát, mellyel a közel-keleti békefolyamat fő közvetítőjévé kíván válni, ez által növelve Oroszország befolyását a térségben –írja a BBC.

A vádakra Putyin azzal védekezett, hogy Moszkva sohasem tartotta a Hamaszt terrorszervezetnek, és a világnak el kell fogadnia őket, mivel demokratikusan nyertek a palesztin választásokon. Moszkvai diplomaták korábban ígéretet tettek arra, hogy csak akkor ülnek egy asztalhoz a Hamasz vezetőivel, ha a szervezet elismeri Izrael létét, de a palesztin szervezet ezt többször is visszautasította. A Hamász örömmel fogadta a meghívást, és jelezte, hogy moszkvai küldöttségének élén minden bizonnyal Háled Mesaal, a radikális mozgalom száműzetésben élő politikai vezetője fog állni.

Katonai eszközök: csak Izrael beleegyezésével

A Hamasz katonai eszközökkel való támogatásával kapcsolatban az orosz védelmi miniszter leszögezte, hogy Moszkva csak Izrael beleegyezésével szállít katonai eszközöket a Palesztin Hatóságnak. Korábbi jelentések szerint Oroszország két Mi-17-es helikoptert és 50 páncélozott járművet készül adni a palesztinoknak. Jurij Balujevszkij vezérkari főnök erre reagálva csütörtökön azt mondta, hogy a két helikoptert nem látnák el fedélzeti fegyverekkel, és a palesztin autonómia vezetőinek szállítására szolgálnának.

A Hamasz Törökországban


Csütörtökön a török külügyminiszterrel és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja helyettes vezetőjével folytatott tárgyalást a Hamasz küldöttsége, a török kormányfő azonban nem fogadta Háled Mesaal öttagú delegációját az erős nyugati nyomásnak engedve. Ez volt az első alkalom, hogy nem arab országban fogadták a Hamasz képviselőit. A palesztin szervezet delegációja vasárnap indult diplomáciai körútra, amely során Szudánban, Szaúd-Arábiában, Iránban és Törökországban próbálnak támogatást szerezni az új palesztin kormány számára.

Szankciókat fontolgat Izrael

Izraelben pénteken ülésezik a biztonsági kabinet, hogy felülvizsgálja a zsidó állam kapcsolatait a palesztinokkal, de a tényleges szankciókról csak a Hamasz -parlament szombati alakuló ülését követően döntenek majd.

A palesztin kabinet a napokban felvetette a palesztin munkavállalók teljes beutazási tilalmának és a palesztin áruk importtilalmának lehetőségét is. Az izraeli hadsereg rádiójának beszámolója szerint egy Cipi Livni külügyminiszter részvételével lezajlott tanácskozáson megállapodás jött létre: a palesztin parlament alakuló ülése után Izrael leállítja a palesztinok számára általa beszedett vámilletékek átutalását a Palesztin Hatóság számára. A humanitárius segélyek folyósítását viszont Izrael továbbra sem fogja akadályozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik