Nagyvilág

Rice: Irán a terrorizmus központi bankja

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a szenátus külügyi bizottsága előtt a nemzetközi terrorizmus központi bankjának nevezte Iránt. Meghallgatása második napján ismét kiemelt téma volt Irán, amelyet a külügyminiszter azzal vádolt, hogy támogatja és pénzeli a nemzetközi terrorizmust, és Szíriával egy követ fújva a közel-keleti térség megingatásán mesterkedik.

Az iráni fenyegetést ecsetelve a külügyminiszter hangsúlyozta: az amerikai kormánynak nem csak a teheráni rezsim atomfegyverkezési ambíciói okoznak aggodalmat, hanem a terrorizmusnak nyújtott támogatása is.

Rice aggasztónak nevezte, hogy Irán cinkosával, Szíriával összejátszva Libanont, a palesztin területek és még Dél-Irakot is destabilizálni akarja (washingtoni vádak szerint a teheráni kormány támogatja a libanoni Hezbollahot, az ugyancsak szélsőséges palesztin Hamász szervezetet és az iraki lázadókat). Condoleeza Rice meghallgatásán a teheráni rezsim bűnei közé sorolta azt is, hogy elnyomja saját népe demokratikus törekvéseit.

A külügyminiszter egyébként szerdán jelentette be, hogy 75 millió dollárt kér a kongresszustól az iráni demokrácia előmozdítására. Rice a jövő héten a közel-keleti térségbe utazik, hogy ellátogasson Egyiptomba, Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe. Tárgyalópartnereivel egyebek között arról folytat majd véleménycserét, hogy miként lehetne korlátot szabni Teherán lokális befolyásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik