Nagyvilág

Az iráni külügyminiszter Brüsszelbe látogat

Az iráni atomprogram miatt kirobbant válságban a teheráni vezetés gesztust tett az Európai Uniónak: Brüsszelben szerdán bejelentették, hogy az iráni külügyminiszter hétfőn a belga fővárosban találkozik az Európai Parlament külügyi bizottságának tagjaival.

A szóvivő szerint a látogatás ötlete az irániaktól jött, eszerint Teherán kész visszatérni a párbeszédhez. Sokak szerint csak taktikáról van szó – Irán nyilván szeretné tudni, vannak-e repedések a vele szemben összefogott és az atomprogram ügyét az ENSZ BT elé utaló nagyhatalmak közös frontjában: aligha véletlen, hogy Mottaki útjával egy időben Moszkvába is ellátogat egy iráni delegáció –, az kétségtelen, hogy a látogatás az EU sikerét jelzi.

Az Európai Unió soros osztrák elnöksége nevében ugyanis Ursula Plassnik külügyminiszter kedden hosszú telefonbeszélgetést folytatott iráni kollégájával, leszögezve: a huszonötök pozitív fejleményekben reménykednek, de ez Iránon múlik, s a teheráni vezetésnek reagálnia kell az EU összes aggályára.

A két fél kapcsolatait az atomprogram mellett (a Nyugat azt gyanítja, hogy Irán a valóságban nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgozik, s a feszültséget csak fokozta, hogy a teheráni vezetés nemrégiben bejelentette az urándúsítás felújítását) az új, ultrakonzervatív iráni államfő, Mahmúd Ahmadinezsád harcias kijelentései is rontották.

A köztársasági elnök Izraelnek a térképről való „letörléséről” beszélt, kétségbe vonta a holokausztot, az atomprogram ügyében pedig annak lehetőségét említette, hogy Irán kilép az atomsorompó-szerződésből. A Le Soir című belga lap szerdai száma azonban azt írta, hogy az iráni vezetésen belül is egyre többeket aggaszt az ország elszigetelődésének veszélye.

A lap szerint ráadásul az atomprogram ügyében a köztársasági elnöknek nincs semmilyen jogköre: a legfőbb döntéseket Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási vezetője hozza. Az ő környezete azonban egyelőre megosztott, nem tudja eldönteni, folytassák-e az eddigi harcias irányvonalat vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik