Nagyvilág

A Hamasz egy pragmatikus pártvezetőt jelöl kormányfőnek

A Hamasz a palesztinok körében általánosan pragmatikusnak tartott egyik pártvezetőt, Iszmail Haníjét választotta ki kormányfőnek - közölte csütörtökön a szervezet egy meg nem nevezett magas rangú tisztségviselője.

A 43 éves Haníje volt a január 25-i választásokon nagy arányú győzelmet arató párt listavezetője, és ő volt a legesélyesebb jelölt a miniszterelnöki posztra. A nyilatkozó a parlamenti képviselővé választott Hamász-tagok csütörtöki rámalláhi tanácskozása után közölte, hogy a kormányfő személyének kiválasztásáról a Hamász hivatalos bejelentést fog tenni. Ez a parlamenti képviselők szombati eskütétele után várható.

A palesztinok közül sokan gondolják úgy, hogy Haníje képes szót érteni a rivális palesztin csoportokkal és végső soron Izraellel is. Mahmúd Abbász palesztin elnök azt tervezi, hogy felszólítja a Hamászt, ha kormányt akar alakítani, akkor mondjon le az erőszak alkalmazásáról és ismerje el Izraelt – közölték palesztin tisztségviselők.

Az ultimátum miatt erőpróba várható a szélsőséges szervezet és az elnök között, akinek pártja, az eddig kormányzó Fatah vesztett és így elesett a hatalomtól a választásokon. Abbász várhatóan a parlament alakuló ülésén mondandó beszédében ad ultimátumot a törvényhozás immár legerősebb pártjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik