Nagyvilág

A franciák szerint Irán katonai atomprogrammal rendelkezik

A francia külügyminiszter szerint most már egyértelmű, hogy az iráni atomprogramot nem magyarázhatja semmiféle békés program, azaz a nukleáris program katonai és titkos.

Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter véleménye szerint Irán titkos katonai atomprogrammal rendelkezik. “Most már minden egyértelmű: semmilyen békés célú nukleáris program nem magyarázhatja az iráni atomprogramot. Vagyis az iráni atomprogram katonai és titkos” – jelentette ki a francia diplomácia vezetője a France 2 közszolgálati televízióban.


Először fordult elő, hogy francia politikus egyértelműen utalt volna az iráni atomprogram katonai jellegére, amelynek létét Teherán tagadja. A külügyminiszter hangsúlyozta: “Az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell eldöntenie, milyen eszközökkel kívánja leállítani, kezelni és befejezni azt a szörnyű nukleáris proliferációs válságot, amelyet Irán egyoldalú viselkedése okozott”.


“Nem hallgatnak ránk”


Douste-Blazy emlékeztetett: a nemzetközi közösség többször figyelmeztette Iránt az urándúsítás és a nukleáris tevékenység felfüggesztésére. “Nem hallgatnak ránk” – tette hozzá. Az iráni atomprogramért felelős Ali Laridzsáni sajnálatát fejezte ki, amiért Franciaország megvádolta Iránt, és hangsúlyozta, hogy Teherán nem akar atombombát kifejleszteni.


Nem sokkal a francia külügyminiszter kijelentését követően Laridzsáni a France Inter francia közszolgálati rádiónak Teheránban nyilatkozva kijelentette: “Nem akarunk bombát, ezért fogadtuk el az atomsorompó-szerződést.” Az iráni politikus szavai szerint a nyugati propaganda terjeszti, hogy Irán atombombát akar, de ez nem igaz.


Olajfegyverhez folyamodnának


Megfigyelők szerint nem valószínű, hogy Oroszország és Kína támogatni fogja bármilyen szankció bevezetését Teherán ellen, amennyiben a kérdést napirendjére tűzi a Biztonsági Tanács. Az iráni atomprogram felelőse szerint országa az olajfegyverhez folyamodna, ha Iránt szankciókkal sújtaná a nemzetközi közösség.


Laridzsáni úgy vélte, hogy az Európai Uniónak nem kellene az amerikai álláspontot visszhangoznia. Hozzátette: “Ha én lennék Douste-Blazy helyében, inkább a probléma megoldására használnám Franciaország súlyát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik