Külföld

Az ENSZ bezáratná a guantánamói fogolytábort

admin
admin

2006. 02. 16. 11:55

A guantánamói fogolytábor bezárását, az őrzött foglyok bíróság elé állítását vagy pedig szabadon bocsátását sürgeti egy csütörtökön Genfben kiadott ENSZ-jelentés.

A világszervezet öt szakértőjének vizsgálatait összegző dokumentum felszólítja az amerikai kormányt: zárja be a guantánamói fogolytábort, és szüntesse be az őrizetesek kínzását, a velük való kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot. A jelentés szerint egyes foglyok már több mint négy éve vannak a börtönben -írja a BBC. 

Kevés esély a bezárásra

Az ENSZ emberjogi főképviselője, Louise Arbour elismerte, hogy a jelentés közzétételétől függetlenül kevés esélyt lát arra, hogy bezárják a guántanamói tábort Kubában. Kétlem, hogy az amerikai jogrendszer vissza tudná fordítani az okozott károkat, tekintettel arra, hogy egyes foglyok már hosszú évek óta a fogolytáborban sínylődnek – nyilatkozta Londonban, a jelentés közzététele előtt.

A jelentés a rabok státuszának rendezésén kívül azt is követeli, hogy helyezzék vád alá azokat az amerikai hivatalnokokat, akiknek közük lehetett a kínzáshoz. Louise Arbour az állítólagos titkos CIA fogolytáborokról is beszélt, és a rabok országok közti átadásának nemzetközi gyakorlatáról, mely jogellenes.


Emberjogi visszaélések

Arbour kritikával illette Nagy-Britanniát és más országokat, akik olyan megállapodásokra törekedtek, melyek lehetővé tették volna számukra a radikális muszlim papok és más iszlám szélsőségesek deportálását olyan országokba, ahol nem megfelelő az emberi jogok érvényesítése.

Nem ez az első alkalom, hogy Arbour támadta a terrorizmus ellen meghirdetett háború ilyen egyezmények útján való megtámogatását. A múltban a Bush adminisztráció azonban keményen visszavágott, és azzal vádolta Arbourt, hogy csupán sajtóinformációkra támaszkodik és megfeledkezik a világ más tájain tapasztalható súlyos emberjogi visszaélésekről.


Visszautasították a meghívást


Az Egyesült Államok genfi ENSZ-nagykövete méltatlankodva fogadta a jelentést. Kevin Moley szerint ugyanis annak szerzői nemigen vették figyelembe Washington bizonyítékait, ráadásul visszautasították a Guantánamóra szóló meghívást.


Igaz, a fogolytábor megtekintése alkalmával az ENSZ képviselői nem kaptak volna lehetőséget arra, hogy beszélgessenek az őrizetesekkel; emiatt utasították vissza a meghívást.


“Különösen szerencsétlen dolog, hogy a jelentéstevők nem éltek a látogatás lehetőségével, így beszámolójuk nem tükrözi a közvetlen, személyes benyomásokat, amelyeket egy látogatás alkalmával szerezhettek volna” – olvasható Moley reagálásában, amelyet az ENSZ a jelentés végéhez csatoltan tett közzé.


A jelentéstevők megállapításainak alapját egykori guantánamói őrizetesekkel készült beszélgetések, sajtóbeszámolók, nyilvános dokumentumok, ügyvédi jelentések és az amerikai kormány által kitöltött kérdőív képezi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.