Nagyvilág

Újraszámlálják a szavazatokat Haitin

A haiti átmeneti kormány elrendelte a szavazatok újraszámlálását, miután felmerült a gyanú, hogy tömeges választási csalások történtek a február 7-i elnök- és parlamenti választásokon.

A szavazatok úrszámlálásáról néhány órával azután döntöttek, hogy a választások fő esélyese, René Préval közölte: a szavazáson tömeges csalások történtek, majd bejelentette, hogy megóvja az eredményt, ha nem hirdetik ki már az első fordulóban győztesnek – írja a BBC.

A kormány bizonyossá szeretné tenni, hogy a választás körül minden szabályos volt, ezért újra fogják számlálni a szavazatokat – mondta Paul Magloire belügyminiszter. A választási bizottság szerint a 3,5 millió szavazásra jogosult 63 százaléka adta le voksát a február 7-i elnök- és parlamenti választásokon. A voksolásra felügyelő több mint 200 külföldi megfigyelő szerint a Jean-Bertrand Aristide volt elnök megbuktatása óta tartott első választások “szabadok” voltak.

A Telemax TV helyi televízió kedd esti híradójában ugyanakkor felvételeket mutatott összetört urnákról, szétszórt szavazólapokról, amelyeket egy szemétlerakó helyen találtak Préval hívei. Egybehangzó források szerint néhány urna megsemmisült, vagy eltűnt a szavazás napján.

A választási csalás gyanúja miatt a csak a hárompárti vizsgálóbizottság jelentése után hirdetik ki a választások eredményét – közölte a kormány. A legutóbb közölt adatok szerint a szavazatok 90,02 százalékának összeszámlálása után a 63 éves René Préval exelnök a voksok 48,76 százalékát szerezte meg. Az első fordulóban való megválasztáshoz az elnökjelöltnek a szavazatok több mint 50 százalékára van szüksége.

Tüntetések a fővárosban

Préval kedden békés tüntetésre szólította fel szombat óta tiltakozó híveit. Hétfőn a tüntetéseknek egy halálos áldozata és több sebesültje volt.  Az 5000 fős haiti rendőrség és a 9500 ENSZ-kéksisakos még erőszakosabb cselekményektől tart, ha Préval nem nyeri meg a választásokat az első fordulóban. Az ENSZ a helyzetre való tekintettel további hat hónapra meghosszabbította a békefenntartók jelenlétét az országban.

José Miguel Insulza, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) főtitkára, aki jelen volt a választásokon, szerdán visszatér Port-au-Prince-be, hogy csillapítsa az indulatokat – jelentette be az AÁSZ. A zavargások megfékezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa, Washington és Párizs kedden felszólította a haitiakat, tartsák tiszteletben a választók döntését. Brazília arra kérte a BT soros elnökségét ellátó Egyesült Államokat, hogy hívja össze a testületet a haiti állapotok megvitatására. Kuba azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy “szégyenletes módon” manipulálja a választásokat.

A 63 éves Préval, aki 1996 és 2001 között már volt Haiti államfője, egykori szövetségeséhez, Aristide-hez hasonlóan “a szegények bajnokaként” indult a választásokon, leginkább a szegénynegyedekben és vidéken népszerű. Legfőbb ellenfele, a szavazatok 11,83 százalékával második helyen végzett, 75 éves Leslie Manigat volt államfő kizárta, hogy visszavonulna. Ha valamelyik jelölt 50 százaléknál több szavazatot kap, elismeri vereségét, ha nem, második fordulóra van szükség – szögezte le az elnökjelölt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik