Nagyvilág

Uniós kárpótlás Dániának?

Az Európai Uniónak pénzügyi kárpótlást kellene nyújtania Dániának a Mohamed próféta karikatúrái miatti gazdasági veszteségekért – állítja Cyril Svoboda cseh külügyminiszter.

Az Európai Unió külügyminisztereinek legközelebbi ülésén javasolni fogom, hogy ítéljük el a támadásokat, s fejezzük ki egyértelműen szolidaritásunkat Dániával, ahol első ízben közölték Mohamed próféta karikatúráit – jelentette ki a cseh diplomata. Elképzeléseit a Mladá Fronta Dnes című prágai lap keddi kiadásában pontosította. A szolidaritás egyik formája lehetne az a pénzügyi kárpótlás, amelyet az Európai Unió nyújtana a dán áruk kivitelét és behozatalát ért negatív hatásokért – szögezte le.

A cseh diplomácia vezetője a Mladá Fronta Dnesben kifejezte meggyőződését, hogy az uniós külügyminiszterek legközelebbi ülésének mindenképpen foglalkoznia kellene a karikatúrák kiváltotta eseményekkel, s a szervezetnek egységes és határozott álláspontot kellene kialakítania.

Több közel-keleti ország a karikatúrák közlése miatt ugyanis hetek óta bojkottálja a dán árukat, ami komoly gazdasági veszteséget jelent Dániának.

Csehországban két napilap – a gazdasági körökhöz közel álló Hospodárské Noviny, valamint a liberális Mladá Fronta Dnes – közölte a karikatúrákat, ami ellen Irán diplomáciai jegyzékben tiltakozott. Svoboda kijelentette: ez nem a kormány ügye, s ezért nem is lesz hivatalos válasz az iráni jegyzékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik