Nagyvilág

Megnyitott a téli olimpia

Torinóban kezdetét vette a XX. téli olimpia: a 16 napig tartó versenysorozatot Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő nyitotta meg péntek este.

Megnyitott a téli olimpia 1

Az ünnepélyes megnyitás előtt bevonultak a sportolók – köztük a magyarok – a torinói Olimpiai Stadionba a XX. téli játékok megnyitóján. A főszereplők az 1970-es, 80-as évek zenéjére sorakoztak fel a nézők előtt. A nyolcvan ország küldöttsége az olasz ábécé szerinti sorrendben érkezett, a magyarok hetvenhetedikként következtek.

Az AP fotósának felvételén Sophia Loren olasz színésznő, Isabel Allende chilei írónő, Susan Sarandon amerikai színésznő, Wangari Maathai Nobel-békedíjas kenyai környezetvédő és politikus, Naval el-Mutavakel marokkói, Manuela Di Centa olasz és Maria Mutola mozambiki olimpiai bajnoknő, valamint Somaly Mam kambodzsai emberjogi aktivista viszi az olimpiai zászlót.

Görögöktől az olaszokig 

Először – a hagyományok szerint – a görögök jöttek, a sort a házigazdák zárták, óriási hangzavarban. A Koreai NDK és a Koreai Köztársaság sportolói a Koreai-félszigetet ábrázoló zászló mögött, ám két zászlóvivővel érkeztek. A két ország a 2008-as pekingi nyári játékokon már közös csapatot indít.

A magyar zászlót a rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa vitte. A csapatot 19 versenyző alkotja, azok, akik már Olaszországban tartózkodnak – illetve a delegáció vezetői – mind eljöttek a megnyitóra. A küldöttség az elhunyt Csák Ibolya emlékére gyászszalaggal akart felvonulni, az elképzelés megvalósításához azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem járult hozzá.

80 ország versenyez

A február 26-ig tartó XX. téli olimpián 80 ország 2646 versenyzője szerepel 15 sportágban (sílövészet, bob, északi összetett, curling, síakrobatika, jégkorong, műkorcsolya, gyorskorcsolya, síugrás, alpesi sí, sífutás, rövidpályás gyorskorcsolya, szkeleton, szánkó és hódeszka).

A sportolók közül 1633 a férfi és 1013 a nő. A hivatalos személyek száma meghaladja a háromezret. A 16 versenynap alatt összesen 84 számban osztanak érmet. A szervezőbizottságban 1600-an vállaltak munkát, a közel 10 ezer újságírót és 10 ezer vendéget, valamint a remények szerinti egymillió helyszíni nézőt húszezer önkéntes segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik