Nagyvilág

Ismét mítosznak nevezte a holokausztot az iráni elnök

Az atomsorompó-szerződés felmondásával fenyegetőzött Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő, egyúttal ismét mítosznak nevezve a holokausztot, és azt hangoztatta, hogy az "igazi holokauszt" az, ami ma Palesztinában és Irakban történik.

“Az iszlám köztársaság politikája eddig az volt, hogy nukleáris erőfeszítéseit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az atomsorompó-szerződés keretei között fejti ki – mondta az államfő az 1979-es iráni iszlám forradalom 27. évfordulója alkalmából rendezett teheráni ünnepség több tízezres embertömege előtt.  Ha viszont azt látjuk, hogy ők e szabályokból hasznot húzva megsértik az iráni nép jogait, akkor tudniuk kell, hogy az iráni nemzet felülvizsgálja politikáját.”

Az iráni elnök – mint már korábban is – megkérdőjelezte a holokausztot, mítosznak nevezve azt, amelynek egyetlen célja, hogy igazolja egy izraeli állam létrehozását Palesztinában. “Ez a mítosz tette lehetővé a cionisták számára, hogy több mint hatvan év óta zsarolják a nyugati országokat.”

Ahmadinezsád már decemberben is mítosznak minősítette a holokausztot, azt követően, hogy felszólított Izrael “letörlésére a térképről”. “Az igazi holokauszt most Palesztinában és Irakban történik. Aki az igazi holokausztot keresi, nézzen a szegény iraki népre” – tette hozzá ünnepi beszédében az iráni államfő.

Az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrákra utalva azt a kérdést tette fel, “miért van az, hogy meg lehet sérteni a prófétát, de tilos vizsgálódni a holokauszt ügyében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik