Nagyvilág

Bush mögött a törvény a terrorizmus ellen

A személyes adatok védelme továbbra sem állhatja útját a nyomozásnak, ha az a terror elleni harc jegyében folyik.

Az amerikai elnöknek sikerült megszereznie a kongresszusi többség támogatását, így a terrorizmus elleni törvény meghosszabbítása, kis módosításokkal, továbbra is különleges jogokkal ruházza fel a nyomozati hatóságokat a személyes adatok védelmének rovására.


A köztudatban csak Patriot-törvényként elterjedt jogszabály 2005 végéig tette lehetővé egyebek mellett különleges titkosszolgálati eszközök bevetését a terrorizmus elleni harc jegyében, ám az említett paragrafus érvényességének meghosszabbítása mindeddig elbukott az amerikai törvényhozásban. Tavaly decemberben csupán addig jutottak, hogy február hatodikáig eltolták a határidőt. Most azonban néhány demokrata honatya meggyőzésével sikerült maga mögé állítania Bush elnöknek a kongresszus többségét, így gyakorlatilag biztosra vehető, hogy zöld utat kap a törvény megújítása.

A többségi támogatás azonban kompromisszumokat követelt. A BBC beszámolója szerint ezek egyike, hogy korlátozzák a kormányzat hozzáférését az állampolgárok könyvtári szokásainak adataihoz. Módosul az a rész is, mely eddig arra kötelezte azokat, akik Nemzetbiztonsági Levelet kaptak az FBI-tól, hogy megjelenjenek a bíróságon. A kompromisszumok ellenére az elemzők szerint Bush elnök minden bizonnyal fellélegezhet, ha hosszú belpolitikai csatározás után „átmegy” a törvény a kongresszuson, azt azonban még nem tudni, hogy a szenátus mikor szavaz a megújuló jogszabályról.

Elhárítottak

A kongresszusi többség megszerzésétől vélhetően nem függetlenül, csütörtökön Bush elnök a szokásosnál jóval részletesebben számolt be a kormány terrorelhárító tevékenységéről. Elmondása szerint Hálid Sejk Mohammed, a szeptember 11-i terrortámadások kiagyalója már 2001 októberében hozzálátott egy újabb repülőgépes terrortámadás megtervezéséhez, melynek célpontja ezúttal egy Los Angeles-i toronyház lett volna.

George W. Bush már korábban is utalt arra, hogy az Egyesült Államok nyugati partján eltérített repülőgéppel tervezett terrortámadást hiúsítottak meg. Tavaly októberben egy beszédében úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei az eltelt négy év során világszerte, köztük az Egyesült Államokban is az al-Kaida legalább tíz, súlyos terrorcselekmény elkövetésére szőtt tervét hiúsították meg, köztük a szeptember 11-ihez hasonló támadásokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik