Nagyvilág

A belga miniszterelnök hisz az Európai Egyesült Államokban

A belga miniszterelnöknek, Guy Verhofstadtnak meggyőződése, hogy az Európai Unió, de legalábbis néhány tagország tovább megy majd az integráció útján, s létrejön az „Európai Egyesült Államok".

Guy Verhofstadt ezt legújabb, Brüsszelben bemutatott könyvében fejti ki. A belga miniszterelnök – aki mindig is az EU föderalista jellegű továbbfejlesztését sürgette – úgy véli: nem az a kérdés, hogy létrejön-e majd ez az új egység, hanem hogy mikor, s hogy kik rakják le az alapköveit. Teóriája szerint ugyanis nem kell minden egyes tagállamot bevárni.

Bár természetesen az integráció továbbvitele mind a 25 tag előtt nyitva áll, a folyamatot néhány ország (így például az eurózóna jelenlegi 12 tagállama) is elkezdheti. Ami a lényeg: a résztvevőknek biztosítaniuk kell gazdasági és szociális politikájuk konvergenciáját, közös igazságügyi politikát kell kialakítaniuk, össze kell hangolniuk kutatás-fejlesztési tevékenységüket, és közös külpolitikát kell meghirdetniük, ezt egy igazi európai haderő létrehozásával alátámasztva.

José Manuel Durao Barroso, az EU-bizottság elnöke nemrégiben – éppen Verhofstadt könyvére célozva – figyelmeztetett, hogy nem lenne szerencsés, ha az európai országok között újabb megosztottság keletkezne. Louis Michel, az EU-bizottság belga tagja viszont a könyvet bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón kiállt Verhofstadt mellett, mondván: Európának nem a leglassúbb tagállam sebességével kell előrehaladnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik