Nagyvilág

Van esély a 2007-es román és bolgár EU-csatlakozásra

Romániának és Bulgáriának továbbra is megvan a lehetősége, hogy 2007-ben csatlakozzon az EU-hoz, ehhez azonban a következő hónapokban nagyon intenzív munkát kell folytatniuk – mondta az unió bővítési biztosa csütörtökön az MTI-nek.

Mindkét ország esetében az igazságügy reformja a legégetőbb, emellett a környezetvédelem, a korrupció elleni fellépés, az élelmiszerbiztonság terén is vannak hiányosságok. Természetesen áttekintjük a kisebbségi jogok érvényesülésének ügyét is jelentette ki Olli Rehn. Az EU májusban teszi közzé jelentését a román és a bolgár felkészültség témájában, és az unió márciusig folytatja tényfeltáró vizsgálatát mindkét országban.

Baráth Etele a bővítési biztossal folytatott megbeszélés után hangsúlyozta: Magyarország maximálisan támogatja Románia és Bulgária csatlakozását, a vállalt kritériumok teljesítése esetén, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a bővítés számukra és az EU számára egyaránt sikeres legyen. „A megbeszélésen felvetettük a környezetvédelem ügyét, ami Magyarország számára, mint Románia szomszédja, különösen fontos és érzékeny téma” tette hozzá a tárca nélküli miniszter.

A Baráth–Rehn megbeszélésen szó esett arról, hogy a régi tagállamokban egyfajta bővítési fáradtság tapasztalható. „Ezzel kapcsolatban szükséges bizonyos félreértéseket tisztázni. Hangsúlyozni kell, hogy a 2004-es bővítés egy valódi sikertörténet volt, a Magyarországon szerzett tapasztalatokat fel fogjuk használni akkor, amikor a bővítés előnyeit bemutatjuk” mondta Olli Rehn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik