Nagyvilág

Tovább tart a karikatúraháború

Újabb halálos áldozatokat követeltek a Mohamed-prófétáról megjelent gúnyrajzok miatti tüntetések Afganisztánban. Az USA külügyminisztere szerint Szíria és Irán feszültségkeltésre használja fel a Mohamed-karikatúrákat.

Négy ember halt meg az ország déli részén fekvő Kalat városában, amikor a rendőrség a tüntetők közé lőtt, hogy megakadályozza őket abban, hogy egy helyi amerikai katonai támaszponthoz vonuljanak. Ezzel legalább tízre emelkedett az afganisztáni megmozdulások halottainak száma. Közel 3000 tüntető tört-zúzott és gyújtogatott a pakisztáni Lahorban a Korán állítólagos megsértése miatt. Ciszjordániában 300 palesztin támadta meg egy nemzetközi megfigyelő-szervezet hebroni épületét; a székházban hatvan alkalmazott tartózkodott.

A támadást követően a nemzetközi megfigyelő misszió norvég, svéd, dán, olasz, svájci és török tagjai is elhagyták a ciszjordániai várost. Teheránban mintegy kétszázan tüntettek Dánia és Nagy-Britannia nagykövetsége előtt, az általuk cionistának nevezett dán nagykövet kiűzését követelve. Ankarában mintegy félezer fiatal török nacionalista, Szarajevóban több száz, Banglades fővárosában több mint ezer muzulmán tüntetett a karikatúrák ellen tiltakozva.

Bush is az iráni elnököt tette felelőssé

George Bush amerikai elnök felszólította a világ kormányait, hogy fékezzék meg a karikatúrák miatt kitört erőszakot. Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők egyik szóvivője korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és más országok is vizsgálják, iszlám szélsőséges szervezetek ösztönzik-e zavargásokra, erőszakos cselekményekre a karikatúrák miatt tüntetőket szerte a muzulmán világban. Az amerikai kormányzatot megbotránkoztatta, hogy Iránban a holokausztról szóló karikatúrapályázatot indítanak, Washington egyúttal Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt tette felelőssé az ellenkarikatúra-pályázatért.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter azzal vádolta meg Szíriát és Iránt, hogy nyugatellenes feszültségkelttésre használja fel azokat a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat, amelyek egy dán újság után több európai lapban is megjelentek. Rice Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel Washingtonban tartott közös sajtóértekezletén kijelentette, semmi kétsége sincs afelől, hogy Szíriában és Iránban a kormány ellenőrzése alatt zajlik a hangulatkeltés. Az amerikai diplomácia vezetője szerint a szíriai és az iráni vezetés mindent megtett azért, hogy a saját szándékának megfelelően tüzelje fel a közvéleményt. – A világnak ezt számon kellene kérni tőlük – hangoztatta.

Rice megismételte George Bush elnök korábban kifejtett véleményét: semmi sem igazolja az erőszakot, a diplomáciai képviseletek felgyújtását és fenyegetését. Az Egyesült Államok a sajtószabadság mellett van, de elismeri, hogy ez a szabadság bizonyos felelősségérzettel jár – tette hozzá.

Schüssel az erőszak megfékezésére szólított fel

Közösen hívott fel nyugalomra és párbeszédre három tekintélyes nemzetközi szervezet, az OIC, az EU és az ENSZ a Mohamed-gúnyrajzok miatt kirobbant erőszakos akciók kapcsán. Közleményükben különösképpen elítélték a diplomáciai képviseleteket ért támadásokat, és a különböző felekezeti közösségek közötti párbeszéd felújítását szorgalmazták. Kofi Annan a karikatúrák okozta válság kirobbanása óta immár negyedszer hallatta hangját az ügyben.

A kölcsönös provokációk és sértegetések spiráljának megállítására szólított fel a Mohamed-karikatúrákkal összefüggésben az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztria kancellárja. Wolfgang Schüssel Bécsben kiadott állásfoglalásában megrendültségét fejezte ki azokért az ábrázolásokért, amelyek az Arab-Európai Liga elnevezésű antwerpeni muzulmán bevándorlási szervezet internetes honlapján jelentek meg, valamint egy iráni lapnak azzal a felhívásával kapcsolatban, amellyel holokausztkarikatúrák versenyét hirdette meg, hogy a zsidók szenvedéseit karikatúrákkal ábrázolják – jelentette Keller Tivadar, az MTI tudósítója.

Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter az Európai Unió soros elnöksége nevében kezdeményezte, hogy Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Dzsiddában találkozzon az 57 országot tömörítő Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) vezetőivel.

Kereszteshadjáratot szervezne az olasz miniszter

Jacques Chirac francia elnök szerdán elítélt minden “nyilvánvaló provokációt, amely alkalmas arra, hogy veszélyesen felkorbácsolja a szenvedélyeket”, miután a Charlie Hebdo nevű francia szatirikus hetilap a 12 dán prófétagúnyrajz mellett francia rajzolók által készített újabb karikatúrákat is közölt – írta Venczel Katalin, az MTI tudósítója.

Indonézia külügyminisztere úgy foglalt állást, hogy a radikális csoportok világszerte kihasználják a muzulmánok általános felháborodását a Mohamed-gúnyrajzok miatt, és a karikatúrák publikálására adott reakció aránytalanná vált.

A párbeszéd új alapjának megteremtése érdekében a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet csütörtökön Párizsban konferenciát szervez a karikatúrák hatásáról, a rendezvényt egyenes adásban közvetíti az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A populista és idegengyűlölő Északi Liga olasz párt egyik minisztere, Roberto Calderoli ugyanakkor erő alkalmazását kérte a muzulmánok ellen, és azt, hogy XVI. Benedek pápa szervezzen modern kereszteshadjáratot.

A magyar képviseletek biztonságban vannak

A magyar nagykövetségek biztonsága jó, egyetlen városban sincs közvetlen veszélyhelyzet, magyar személyeket, képviseleteket és érdekeket nem fenyeget veszély – mondta Polgár Viktor külügyi szóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A szóvivő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a külügyi tárca internetes honlapján, a konzuli információk, az utazási tanácsok között az egyes érintett országoknál szerepel egy figyelem felhívó, óvatosságot javasló bekezdés.

A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot ottlétük idején, kerüljék a tömegdemonstrációk színhelyeit, viselkedésükkel, öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és a hagyományokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik