Nagyvilág

Több mint húszan haltak meg a pakisztáni robbantásban

Huszonkét ember meghalt, több mint ötven megsérült csütörtökön egy síita vallási menet ellen elkövetett pokolgépes merényletben Pakisztán északnyugati részén.

A helyi rendőrség feltevése szerint öngyilkos merénylő követte el a véres tettet. A Hangu településen végrehajtott merénylet nyomán zavargások törtek ki. A feldühödött síiták megtámadták, felégették szunniták boltjait, gépkocsiit. A városi bazár mintegy hatvan százaléka a lángok martalékává vált. Később tömegverekedések törtek ki a helyi szunnita és síita lakosság egyes csoportjai között. Szunnita és síita papok hangszórókon intették önmérsékletre híveiket, sürgették az erőszak befejezését, de hasztalan.

A síiták összecsaptak a rend helyreállítására kivezényelt rendőrökkel is. Ekkor katonai alakulatokat is kirendeltek a város békéjének helyreállítására. A hadsereg kijárási tilalmat rendelt el a városban, a rendőrség pedig torlaszokat állított fel a városba vezető úton, és egyelőre nem enged se be, se ki senkit sem – közölte Hangu körzetének rendőrfőnöke.

A fővárostól, Iszlámábádtól kétszáz kilométernyire délnyugatra fekvő város polgármestere azt mondta, hogy helyi idő szerint kora délutánra helyreállt a rend.


A szunnita muzulmán többségű Pakisztánban nem ritkák a síita muzulmán kisebbség elleni hasonló támadások. Különösen megszaporodnak ezek a síita vallási ünnepek idején. A múlt év márciusában negyvenhatan vesztették életüket az ország délnyugati részén fekvő Fatehpur város síita szentélye ellen intézett pokolgépes támadásban. 2004 márciusában negyvennégy halálos áldozatot követelt Kvettában egy síita vallási menet ellen elkövetett öngyilkos merénylet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik