Nagyvilág

Szlovákiában döntöttek az előrehozott parlamenti választásokról

A szlovák parlament megszavazta, hogy június17-én legyenek az előrehozott törvényhozási választások. Mikulás Dzurinda elismerte, hogy kormánya kisebbségbe került, és ez az egyetlen út, amivel megelőzhető a káosz.

A szlovák parlament megszavazta csütörtöki ülésén azt az indítványt, hogy június 17-én legyenek az előre hozott törvényhozási választások. A pozsonyi kormány szerdán hagyta jóvá a választási ciklus lerövidítéséről szóló indítványt, és jóváhagyta az előre hozott választás időpontjára tett javaslatot.

Annak nyomán állt elő a válság az országban, hogy a kereszténydemokraták (KDH) hétfőn kiléptek a kormányból a szlovák–vatikáni államszerződés tervezetének egyik cikkelye miatt, amely szerintük sérti a katolikusokat. Ezt követően a miniszterelnök, Mikulás Dzurinda is elismerte: kormánya minden korábbinál inkább kisebbségbe került, és ő is úgy látja, hogy „az előre hozott választással megelőzhető a káosz”.

A kormányválság azt követően bontakozott ki, hogy Mikulás Dzurinda miniszterelnök pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió–Demokrata Párt (SDKÚ–DS) nem volt hajlandó azonosulni a Vatikánnal megkötendő szerződés tervezetével.


Az egyezmény arról szól, hogy az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzete lelkiismereti aggályokra hivatkozva megtagadhatja az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítésben való részvételt. A megállapodás lehetővé tenné a vasárnapi munkavégzés megtagadását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik