Nagyvilág

Az oroszok légvédelmi rakétákat adnak el Iránnak

Oroszország az iráni atomválság ellenére kitart amellett, hogy elad harminc Tor-M1 típusú légvédelmi rakétát Teheránnak, melyek alkalmasak Irán nukleáris létesítményeinek védelmére. Ez az eddigi legnagyobb fegyverüzlet Moszkva és Teherán között.

Oroszország az iráni atomválság ellenére kitart amellett, hogy elad harminc Tor-M1 típusú légvédelmi rakétát Teheránnak – derült ki a haditechnikai együttműködést irányító orosz szövetségi szolgálat igazgatójának moszkvai nyilatkozatából.

Mihail Dmitrijev kiemelte, hogy e rakéták kiválóan alkalmasak Irán nukleáris létesítményeinek védelmére. Szavai szerint a harminc rakéta elegendő lesz Irán legfontosabb állami és katonai létesítményeinek és irányítási-vezényleti pontjainak megvédésére. A Tor-M1-esek hatékony védelmet nyújtanak manőverező robotrepülőgépek, módosítható röppályájú légibombák, repülőgépek, helikopterek, pilóta nélküli repülőgépek és távirányítású csapásmérő eszközök támadásai ellen – hangsúlyozta.

A legnagyobb fegyverexport

Az eladásra szánt rakéták teljes ára 1,4 milliárd dollár; ez eddig a legnagyobb összegű fegyverüzlet Oroszország és Irán között. Dmitrijev azt mondta újságíróknak, hogy ez a rakétaüzlet “teljes mértékben összhangban van” a nemzetközi jog előírásaival és Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel.

Nyugati és orosz lapokban közölt jelentésekre reagálva tagadta, hogy Moszkva SZ-300-as légvédelmi rakéták eladásáról is tárgyalt volna az iráni féllel. Ilyeneket Oroszország nem készül eladni Iránnak, nem is folytak róla tárgyalások – hangoztatta.

Végül hangsúlyozta, hogy továbbra is a Közel-Kelet a fegyverek exportjának legnagyobb regionális piaca, ahol kitűnőek az orosz fegyverexport lehetőségei. Az orosz haditechnikai exportcégek jó partnerkapcsolatokat építettek ki az Egyesült Arab Emírségekkel, Szíriával és Egyiptommal. Főleg az orosz tüzérségi eszközök, páncélozott harcjárművek, repülőgépek, helikopterek és légvédelmi eszközök kelendőek.

A térségbe irányuló orosz fegyverexport értéke az utóbbi kilenc év alatt meghaladta a hatvanmilliárd dollárt – mondta a haditechnikai együttműködésért legfelsőbb szinten felelős orosz hivatal vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik