Nagyvilág

Bokros: az EU-bővítés lehetőség, nem fenyegetés

Az EU bővítésére a tagállamoknak nem fenyegetésként, hanem lehetőségként kell tekinteniük – hangoztatta Bokros Lajos. Az EU bővítési biztosa szerint a legutóbbi bővítés sikertörténetnek tekinthető.

Mindez a Közép-európai Egyetemen, a „Homogenitáson túl” című nemzetközi konferencián hangzott el. Bokros elmondta: az unió a globalizáció kihívásaira új tagállamokkal kibővülve könnyebben talál válaszokat. Hozzátette, hogy az EU- országok munkaerőpiacuk átjárhatóbbá tételével az Egyesült Államok, Japán és a feltörekvő ázsiai országok globális versenyében jobban helyt tudnak állni. Utalt arra, hogy Svédországon, Írországon és az Egyesült Királyságon kívül a régi tagállamok szociális feszültségektől tartva nem nyitották meg munkaerőpiacukat az új tagországok munkavállalói előtt.

A volt pénzügyminiszter szerint a régi tagállamoknak nem kellene annyira tartaniuk a munkaerő áramlásának szabadabbá tételétől. Példaként említette Magyarországot és Csehországot, ahová Ukrajnából és Romániából több munkavállaló érkezik, mint amennyien magyarok és csehek Nyugat-Európában dolgoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik