Nagyvilág

Újabb áldozatai vannak a karikatúraháborúnak

Az afgán rendőrség tiltakozók tömegébe lőtt Kalat városában. A BBC információi szerint legkevesebb ketten meghaltak. Ezzel tízre emelkedett a karikatúrabotrány óta zajló tüntetések afgán áldozatainak a száma.

A Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt tüntetők egy amerikai katonai támaszponthoz akartak vonulni. Kalat város rendőrfőnökének a tájékoztatása szerint a rendfenntartók először csak a levegőbe lőttek, de amikor látták, hogy ezzel nem tudják meghátrálásra kényszeríteni a tiltakozókat, a tömegre célozva adtak le újabb lövéseket.

A rendőrség csak sérültekről adott ki jelentést, de helyi kórházi források szerint három civil belehalt sérüléseibe. További hét ember szenvedett sérüléseket a tiltakozók és a rendőrség összecsapásában. Ők mindannyian rendőrök, és a mintegy 500 fős tüntető tömeg kőzáporában szerezték sérülésüket.

Újra és újra lehozzák

Negyedik napja tartanak Afganisztánban a gyakran erőszakba torkolló tüntetések, amelyek részvevői Mohamed prófétáról készült karikatúrák európai lapokban való közlése ellen tiltakoznak. Az ország legfőbb muzulmán papi tanácsa az erőszak beszüntetésére kérte szerdán Afganisztán lakosságát. Rádióban és televízióban közzétett felhívása szerint a muszlim hívőknek joguk van tüntetni a prófétát gyalázó gúnyrajzok ellen, de nincs joguk erőszakhoz folyamodni.

Az incidensre azután került sor, hogy egy francia magazin is lehozta az ominózus karikatúrákat. A Charlie Hebdo nevű lapot támogatásáról biztosította egy francia bíróság, ahova panaszt nyújtottak be iszlám szervezetek.

Eközben ismét letartóztatták annak a két jordániai lapnak a szerkesztőjét, akik leközölték a karikatúrát. Az újságírókat szombaton vették őrizetbe, majd egy nappal később szabadlábra helyezték őket, hogy aztán hétfőn ismét rács mögé kerüljenek. A harmadik muszlim lapnak, amely leközölt néhány karikatúrát, szintén bajban van a főszerkesztője. A jemeni Al-Hurya vezetője ellen letartóztatási parancsot adtak ki.

Washington megbotránkozott

Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő Washingtonban újságíróknak nyilatkozva botrányosnak nevezte az iráni ellenkarikatúra-pályázatot. McCormack szerint a kezdeményezést közvetlenül az iráni elnök sugalmazta, aki tavaly decemberben mítosznak nevezte a nácik által a második világháború alatt a zsidókkal szemben elkövetett népirtást.

Az ellenkarikatúra-pályázat megindítását a legjelentősebb iráni újság, a konzervatív Hamsahri jelentette be hétfőn. A lap egyik vezetője szerint a kezdeményezés méltó válasz azoknak az európai lapoknak, amelyek azt hangoztatják, hogy a prófétát ábrázoló karikatúrákat a véleménynyilvánítás szabadsága nevében közölték. A teheráni lap közölte, hogy arannyal jutalmazzák a 12 legjobbnak ítélt rajzolót – épp annyival tehát, ahány Mohamed-karikatúrát tavaly szeptemberben közölt a dán konzervatív Jyllands-Posten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik