Nagyvilág

A Hamasz tárgyalna Izraellel

Hosszú távú tűzszünetre csak akkor kerülhet sor, ha Izrael visszatér az 1967-es határok mögé - jelentette ki a Palesztin Hatóság. Izrael ugyankkor jelezte, hogy nem engedi át a teljes nyugati partot és Kelet-Jeruzsálemet sem.

A Hamasz komoly lépéseket kíván tenni a béke érdekében, ha erre Izrael is hajlandó – nyilatkozta a palesztin fegyveres szervezet politikai vezetője, Khaled Meshaal. A hosszú távú békére azonban csak akkor van lehetőség, ha Izrael hajlandó visszatérni az 1967-es határok mögé – mondta.

Meshaal szerint ez a bejelentés üzenet Izrael következő kormányának, hogy a Hamasz nem zárkózik el az Izraellel való párbeszédtől, feltéve, ha Izrael elismeri a palesztinok jogait, és visszavonul a hatnapos háború előtti határokhoz. Ha ez megvalósul, a Hamasz kész hosszú távú tűzszünetet kötni Izraellel – mondta. A damaszkuszi száműzetésben élő Mesaal a BBC-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a hosszú távú fegyverszünetet mindazonáltal időben korlátozni kell, mert a nemzetközi közösségnek foglalkoznia kell a palesztin problémával.

Kivonulási terv


Izrael területének alakulása nagy mértékben függ a az országban március 28-án esedékes választásoktól, ugyanis a jelenlegi kormányfő szerint ha a következő ciklusban is pártja, a Kadima irányíthatja az országot, megtartanák a nyugati parton található telepek egyes részeit és Kelet- Jeruzsálemet is. Olmert erről abban az interjúban beszélt, melyet az izraeli televíziónak adott, beiktatása óta először.


Az ügyvezető miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott, hogy Izrael kivonul a palesztin területek nagy részéről, de megtart több zsidó települést és a Jordán folyó völgyét. Név szerint említette az Ariel teleptömböt, valamint a Jeruzsálem környékén létrehozott Gus Eción és Maale Adumím telepeket, továbbá több kisebb zsidó telepet a Jordán partján.


A végső határok meghúzásának sarkalatos kérdése a főváros sorsa. Izrael 1967 óta tartja megszállás alatt Kelet-Jeruzsálemet, melyet 1981-ben annektált és az óta kizárólagos területének tartja. A nemzetközi jog szerint Kelet-Jeruzsálem megszállt terület, melynek lakossága többségében palesztin. Beszédében Izrael fővárosaként Olmert az “egyesített Jeruzsálemet” említette, noha a palesztinok a keleti városrészt saját fővárosuknak akarják megtenni.


Palesztin követelés


Az ügyvezető miniszterelnök televízió-beszédére reagálva Száeb Erekát palesztin főtárgyaló szerdán kijelentette: a Palesztin Hatóság nem fogadhat el olyan közel-keleti rendezést, amely nem adná vissza a palesztinoknak az összes megszállt területet.


Ha Olmert békét akar, tudnia kell, hogy ez csak az 1967 előtti határokhoz való visszatérés révén, valamint a palesztin menekültprobléma igazságos, az ENSZ 194. számú határozatának szellemében való megoldásával lehetséges – hangsúlyozta a palesztin főtárgyaló. Erekát szerint Olmert egyoldalú intézkedésekről, diktátumokról és kész tényekről beszélt, ami nem vezet el a térség békéjéhez és stabilitásához, hanem csak az erőszak továbbterjedését segítheti elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik